spłata alimentów

• Autor wątku Autor wątku mantigo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mantigo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam pytanie z zwiazku ze spłatą alimentów. obecnie przebywam za granicą.Moje zadłużenie wynosi około 6 tysięcy złotych i wyrok (1 rok w zawieszeniu na 4 lata)prawdopodobnie już się uprawomocnił. Czy w przypadku gdy zdeklaruję się zapłacić zaległą kwotę w ciągu trzech miesięcy to wyrok może zostać cofnięty? Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy prawomocnym wyroku nie bedę mógł opuścić terytorium Polski jeśli zdecyduję się teraz tam jechać?

wyrok nie zostanie cofnięty, będzie on obowiązywał dalej tylko w chwili spłaty długów alimentacyjnych nie będzie "egzekwowany", zaś w przypadku recydywy mogą ten wyrok poprostu odwiesić

co do opuszczania kraju, to jeśli nie ma zakazu opuszczania kraju to może Pan swobodnie przekraczać granicę

Dziekuję za odpowiedź. A co stanie się w przypadku kiedy nie zdąże jeszcze spłacić zaległości a będę chciał wyjechać? Planuję odwiedzić kraj w najbliższym czasie ale niesety nie będę jeszcze w stanie spłacić całości długu...Czy mogę zostać zatrzymany na garnicy?

Z jakiego art. masz ten wyrok?
Jeżeli nie ma nakazu zatrzymania etc, to na granicy nie zatrzymają Ciebie.

Powrót