Spłata całkowita zaległych alimentów.

• Autor wątku Autor wątku 589
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
5

589

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Nigdzie w internecie nie widzę odpowiedzi na moje pytanie, więc piszę tutaj.
Aktualnie dostaję spłatę zaległych alimentów poprzez komornika w małych kwotach 200-300zł miesięcznie, bardzo długi czas dłużnik unikał płacenia ich więc narobiła się większa suma, podejrzewam, że około 20tysięcy. (zostało juz wysłane pismo w tej sprawie bo nie wiem jaka dokladna jest kwota) Bieżących już nie pobieram, zostały tylko te zaległe. Nie ukrywam, że przydałby mi się spory zastrzyk gotówki na moje życiowe plany, lecz odkładanie tych 200zł miesięcznie troche by mi zajeło czasu, więc mam pytanie. Czy jest możliwość wystosowania pisma aby dłużnik spłacił mi w całości zaległą kwote? lub chociaż w większych sumach?
wtedy takie pismo muszę wystosować do komornika czy od razu lepiej do sądu? niestety ten komornik jest trochę "trudny" przy współpracy. Przez długi okres czasu nie ściągał żadnych pieniędzy od dłużnika tłumacząc się, że ten nie ma wpływów na konto i prawdopodobnie pracuje na czarno. Dopiero pismo do sądu przyniosło efekt - po niecałym miesiącu zaczęły spływać zaległości.

Proszę wskazać majątek (nieruchomości, samochody itp.), z którego komornik ma prowadzić bardziej efektywną egzekucję, a na pewno to uczyni.
A jeżeli nie ma takiego majątku, no to albo pozostaje czekać i cieszyć się tym co jest, albo poprosić dłużnika żeby zaczął płacić więcej.

Dziękuje za odpowiedź, a jeżeli tak naprawdę nie mam pojęcia czy ma jakiś dom/samochód, to czy mogę złożyć odpowiedni wniosek o sprawdzenie, czy ma coś "cennego" ? i wtedy ewentualną egzekucje? czy muszę wiedzieć co konkretnie posiada?

Może Pani złożyć do komornika wniosek o sprawdzenie dłużnika w CEPiK w celu ustalenia pojazdów oraz w EKW aby zobaczyć czy posiada jakieś nieruchomości.

A jak wygląda sytuacja z rodzicami dłużnika? Żyją? Może oni posiadają jakieś nieruchomości lub inny majątek, który dłużnik odziedziczył/odziedziczy?

Niestety ale nie mam pojęcia. Od mojego urodzenia ani razu nie miałam kontaktów z dłużnikiem ani jego rodziną. Nie wiem czy ma rodziców, czy nie...
Dziękuje za odpowiedź, nie wiedziałam, że można wystosować takie pismo. Jeśli dłużnik ma np. auto, to musi wyrazić zgodę na zlicytowanie tego, czy jak to wygląda?

Powrót