Splata dlugow po zmarlej cioci

• Autor wątku Autor wątku manuelap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manuelap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, niedawno zmarła moja ciocia- siostra mamy. Prawdopodobnie miala jakieś długi, nie posiadała żadnego majątku. Teraz rodzina straszy, ze bedzie trzeba te jej rzekome dlugi spłacić, wiec wszyscy musimy sie zrzec. Wiem, ze jestem tam któraś w kolejności i moje niepełnoletnie dzieci. Tak mi powiedziano. Jeszcze nie zrzekli sie jej najbliżsi, więc na razie mnie To nie dotyczy, ale mieszkam za granicą juz dlugo i sama myśl o konieczności przylotu i załatwiania takich spraw mnie stresuje.
Rodzina sie upiera ze dziedziczy sie dlugi, ja posiadam taka wiedze , ze długi się spłaca do wartości otrzymanego spadku... jak ta sprawa wyglada ?

manuelap napisał:
Rodzina sie upiera ze dziedziczy sie dlugi, ja posiadam taka wiedze , ze długi się spłaca do wartości otrzymanego spadku... jak ta sprawa wyglada ?
Oba stwierdzenia są prawdziwe. Odrzucenie spadku to brak jakiejkolwiek odpowiedzialności za długi spadkowe. Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza przyjęcie odpowiedzialności własnym majątkiem za długi spadkowego (odziedziczenie tych długów) jednak ta odpowiedzialność jest ograniczona do wartości czynnej aktywów spadku o ile zostanie sporządzony wykaz lub spis inwentarza.

Powrót