spłata długów.

• Autor wątku Autor wątku agum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, szukam porady odnośnie spłaty długów-ściągania należności przez firmy takie jak Open finance, Get Back czy Ultima.
Te trzy firmy kupiły długi mojego chłopaka od Polkomtel'u i mniej więcej w lutym - gdy chłopak zaczął nową pracę - zaczęły ściągać należności siadając na wypłatę.
Muszę przyznać, że nieco "olaliśmy" sprawę ponieważ wiedzieliśmy o długach, a gdy przyszło pismo komornicze do pracodawcy chłopak po prostu oddawał część wypłaty (w piśmie była mowa o 80% ale wyrozumiały pracodawca rozkładał nam to na 2mies zamiast umownego 1) i tak było z każdym z 3 komorników.
Mowa tu o kwotach 1200 - 1600 zł.
Wczoraj pracodawca poinformował nas o kolejnym komorniku - tym razem kwota to 3900zł i znów jeden miesiąc na spłatę co sam zaznaczył jako jakiś absurd.
Zaczęliśmy wydzwaniać do Get Back'u i dowiedzieliśmy się że jest jedna sprawa na kwotę 3096,67 i druga na kwotę 1123,00 zł w toku...
Zdzwiliśmy się niesamowicie bo obie były za sprawę polkomtelu - co uznaliśmy za już spłacone.
Polkomtel poinformował nas o długach jakie miał chłopak i firmach które je kupiły. Mamy daty wykupienia długów i ich dokładne kwoty.
Przeliczając to co do tej pory zostało ściągnięte z wypłaty te długi faktycznie powinny zostać już spłacone.
Nie wiemy gdzie dokładnie uderzyć by dowiedzieć się co tak na prawdę spłacamy. Wyczytałam że te firmy lubią robić ludzi w balona i ściągać należności dwa razy wliczając w to spore odsetki. Ale czy w takim razie mogli by ściągać je komorniczo z wypłaty mojego chłopaka ?
Czy ktoś był w takiej lub podobnej sytuacji?
Wiem, że źle zrobiliśmy nie dowiadując się od samego początku za co mamy komornika i teraz musimy zmagać się z takimi kwiatkami...
Nie wiemy gdzie się z tym zgłosić i jak z nimi walczyć.

To ile tych długów było w tym Polkomtelu ? Skąd takie duże kwoty jak np. ta na 3 tys.

Niech chłopak się zarejestruje na stronie e-sądu i będzie miał wgląd w Nakazy Zapłaty.

Jak na getBack to i tak mało :)

Tradycyjnie - sygn. akt, sąd, info o adresie doręczenia, sprzeciw itd. Chyba że odebrał nakaz i olał temat - to już amen, getBack nieźle się obłowi.

Powrót