Spłata długu a spis inwentarza

• Autor wątku Autor wątku koaala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koaala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,
przyjęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Komornik sądowy sporządził spis inwentarza. Stan czynny spadku wyniósł 5000 zł.
Dokumenty zostały złożone w banku (zmarły miał tam dług na kwotę 40000 zł).

Ostatnio w piśmie bank poinformował o konieczności spłaty całości.
Jak to żądanie ma się do art.1031 KC?
Proszę o radę, bo nie wiem już co robić.

Odpowiadasz za długi spadkowe do wysokości odziedziczonych aktywów - czyli w tym przypadku do kwoty 5000 zł.

Na wspomniane pismo z banku najlepiej odpowiedzieć informując o przyjęciu spadku w dobrodziejstwem inwentarza oraz o tym co wykazał spis inwentarza. Proponuję również załączyć kopie spisu inwentarza.

Dziękuję. Mam nadzieję, że to wystarczy.

Bank ma prawo teraz upominać się o spłatę całości (40 tyś. zł) bo przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza nie powoduje że te 35 tyś jako nadwyżka ponad stan czynny spadku ulega umorzeniu. Wierzyciel na pewno wie że w egzekucji komorniczej może odzyskać tylko 5 tyś. pod warunkiem że spadkobierca dopilnuje sobie aby w postępowaniu rozpoznawczym (art. 319 kpc) albo o nadanie klauzuli wykonalności (art. 792 kpc) sąd zastrzegł mu prawo powoływania się na ograniczenie odpowiedzialności do wartości stanu czynnego spadku. Natomiast o spłatę reszty długu (35 tyś.) wierzyciel będzie miał prawo upominać się (za pomocą zwykłych wezwań do zapłaty) nawet do końca świata.
Także radziłbym zapłacić dobrowolnie te 5 tyś. zł oraz wysłać do nich pismo: Informuję Państwa bank o dokonanej przeze mnie zapłacie długu spadkowego po zmarłym..................... (PESEL xxxxxxxxxxxxx) w kwocie 5 tyś. zł (załącznik - potwierdzenie transakcji przelewu) zgodnie z wartością stanu czynnego spadku wykazaną w spisie inwentarza (załącznik - kopia uwierzytelniona notarialnie). Ponadto, informuję Państwa bank że nie uzyska ode mnie w przyszłości już żadnej zapłaty ponieważ mam prawo żądać w postępowaniu rozpoznawczym (na podst. art. 319 kpc) oraz w postępowaniu o nadanie klauzuli wykonalności (na podst. art. 792 kpc) aby sąd zastrzegł mi prawo powoływania się w postępowaniu egzekucyjnym na ograniczenie mojej odpowiedzialności do wartości stanu czynnego spadku.

Powrót