Spłata długu bezpośrednio u wierzyciela z pominięciem komornika

• Autor wątku Autor wątku Lidu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lidu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa,

Dostałem dziś list od komornika sądowego z wypisem kosztów które wydają mi się dość spore w stosunku do należności głównej.

Wygląda to następująco:

Należność główna - 343zł
Odsetki - 50,92zł
Koszty procesu - 120,30zł
Koszty zastępstwa w egzekucji - 360zł
Opłata egzekuzcjna - 340,86zł
Podatek VAT - 78,40zł
Wydatki gotówkowe - 13,38zł

Wygląda to tak, że z 350zł należności głównej powstało prawie 1.000zł kosztów. Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na następujące pytanie:
Dogadując się z wierzycielem i wpłacając mu należność główną jakie koszty komornicze pominę a jakie będę komornikowi musiał zapłacić? Czy po prostu po wpłacie należności wierzycielowi wszystkie koszty komornicze zostają dalej windykowane? I czy tak samo jest z firmami windykacyjnymi? Da się pominąć jakieś ich koszty płacąc bezpośrednio wierzycielowi?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Koszty komornicze i tak będziesz musiał zapłacić

Zmniejszy się opłata stosunkowa (tu egzekucyjna) stosownie do zapisu art.49 ust.2 ustawy o komornikach i podatek.

Ja spłacałem u komornika 1000 zł a on doliczyć sobie 200 zł za to że sam mu wpłaciłem, a nie zakład, chore to jest ale zgodne z prawem, więc uważaj

amadis napisał:
Co jest chore? Ty pracowałbyś za darmo? I tak potraktował Cię łagodnie. Przy wpłacie w kancelarii opłata jest najwyższa.
I to jest właśnie chore, bo w tym przypadku komornik ma najmniej pracy, wystarczy przyjść wpłatę i wysłać do wierzyciela.

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Lidu napisał:
Witam Państwa,

Dostałem dziś list od komornika sądowego z wypisem kosztów które wydają mi się dość spore w stosunku do należności głównej.

Wygląda to następująco:

Należność główna - 343zł
Odsetki - 50,92zł
Koszty procesu - 120,30zł
Koszty zastępstwa w egzekucji - 360zł
Opłata egzekuzcjna - 340,86zł
Podatek VAT - 78,40zł
Wydatki gotówkowe - 13,38zł

Wygląda to tak, że z 350zł należności głównej powstało prawie 1.000zł kosztów. Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na następujące pytanie:
Dogadując się z wierzycielem i wpłacając mu należność główną jakie koszty komornicze pominę a jakie będę komornikowi musiał zapłacić? Czy po prostu po wpłacie należności wierzycielowi wszystkie koszty komornicze zostają dalej windykowane? I czy tak samo jest z firmami windykacyjnymi? Da się pominąć jakieś ich koszty płacąc bezpośrednio wierzycielowi?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.

Oj oj komornik chce cię przerobić na kasie
1 koszty zastepstwa to 1/4 z 360 lub 180 zależy z kiedy jest km czy z 2016 po nowych stawkach
Przy wpłacie bezpośredniej do wierzyciela opłata egzekucyjne 1/2 Tego co chce komornik art 49 uoksie 1/20 przy wpłacie dobrowolnej 1/10 jak komornik ściąga jako stawka minimalna
No i vat nie należy mu sie W tej sprawie wypowiedział się w dniu 7 lipca 2016 r. Sąd Najwyższy. W podjętej uchwale 3 sędziów SN o sygn. akt III CZP 34/16 stwierdził, że VAT winien być wliczony w opłaty egzekucyjne czyli liczony w stu tak jak MF i MS stoją na stanowisku
Jak dogadasz się z wierzycielem i on złoży wniosek o umorzenie to i kosztów zastepstwa tez możesz uniknąć warunek post o przyznaniu musi być wydane przed umorzenie egzekucji art 826 kpc lub niech cofnie wniosek i przyznanie kosztów zastepstwa wiec policz ile zyskasz napewno połowę opłaty egzekucyjnej i VAT

Ostatnia edycja:
Odgrzebię troszkę temat.

Czy ktoś mógłby rozwinąć myśl paweltb:
Jak dogadasz się z wierzycielem i on złoży wniosek o umorzenie to i kosztów zastepstwa tez możesz uniknąć warunek post o przyznaniu musi być wydane przed umorzenie egzekucji art 826 kpc lub niech cofnie wniosek i przyznanie kosztów zastepstwa....

Napisane ważne rzeczy, ale bardzo niezrozumiale.

Pokrótce:
Z przyczyn różnych, od wierzyciela mam następujące zobowiązania przekazane teraz do egzekucji:

Należność główna: 0zł
Odsetki: 4,94zł
koszty sądowe: 120,33zł
koszty zastępstwa: 22,50zł
opłata egzekucyjna (zawierająca VAT): 209,63
wydatki gotówkowe i inne: 56,99zł

Chciałbym spłacić należność bezpośrednio wierzycielowi. Co zrobić, żeby uniknąć kosztów zastępstwa i opłaty egzekucyjnej?

Co ciekawe: TEN SAM KOMORNIK wysłał pismo również do firmy, w której pracuję na umowie zlecenie, przy czym tam koszty są większe!

Należność główna: 0zł
Odsetki: 4,94zł
koszty sądowe: 120,33zł
koszty zastępstwa: 22,50zł
opłata egzekucyjna BRUTTO (tu nie ma słowa VAT) : 419,26zł (!)
wydatki gotówkowe i inne: 56,99zł

Pisma mają tą samą datę nadania.

Co zrobić po spłacie zadłużenia i co ma zrobić mój pracodawca (kara za brak informacji). Czy Druga firma z faktu, że nie jest moim pracownikiem tylko zleceniodawcą - również musi wypełniać i wysyłać zestawienie pytań od komornika? Jeżeli nie to na jakiej podstawie prawnej?
Wiem, że VAT to sprawa do do skargi, ale ja chcę sprawę zamknąć szybko i w miarę jak najmniej boleśnie.

Pracodawca ma tylko 7dni, a cała sprawa przelewowa może zająć dłużej.
Co w sytuacji, gdy ja zapłacę wierzycielowi, a komornik nie umorzy postępowania?
Zakładając, że wierzyciel zgodzi się na umorzenie, czy przesłanie takiego potwierdzenia do obu pracodawców może być podstawą do nie wypłacenia przez nich wezwanych kwot?
Rozumiem, że komornikowi te 56,99zł będę musiał zapłacić tak czy siak, ale co z resztą?
Prosił bym o jakieś spójne napisanie co i jak zrobić, a w szczególności co przekazać jednemu i drugiemu pracodawcy?

Pozdrawiam
Grzegorz

Ostatnia edycja:
Najrozsądniej w tej sytuacji zapłacić to komornikowi. To już są takie kwoty że naprawdę nie warto o nie kruszyć kopii. Opłatę egzekucyjną i tak zapłacisz, a wierzyciel może wpaść na genialny pomysł wykorzystania tytułu jeszcze raz. A tak tytuł pozostanie u komornika.

No tak, ale co z podwójnym egzekwowaniem? Zapłacę komornikowi niższe wezwanie, a co mam zrobić w drugiej firmie, żeby nie zapłaciła drugi raz?

Myślę, że najlepiej jak to ustalisz z komornikiem. Ewentualną nadpłatę Ci przekaże.

Załatwiłem bezpośrednio u komornika.
Mógłbym zaskarżyć decyzję, uzyskać parę zł, ale koszty sądowe były by większe niż to, co bym zyskał, a zapłacić komornikowi i tak bym musiał.

Otrzymałem dwa pisma po jednym dla każdej z firm, z informacją o zamknięciu postępowania i otrzymałem informację, że firmy nie muszą nic wysyłać.

Generalnie - nie polecam sytuacji. A wszystko się wzięło z 90zł :)

Pozdrawiam

Witam,
Przejde do rzeczy. Tesc ma 6 egzekucji. Wszystkie prowadzi jeden komornik sadowy. Egzekucja trwa juz okolo 5 lat. Tesc ma zajeta emeryture mundurowa. Odciagaja mu okolo 700 zl. Jest plan podzialu. I teraz najwazniejsze. Udalo sie nam splacic 2 zadluzenia na pdst ugody z wierzycielem gdzie czesc zadluzenia umorzono. Pieniadze wplacilismy bezposrednio na konto wierzyciela. Otrzymalismy od komornika postanowienie o umorzeniu tych egzekucji na wniosek wierzyciela oraz o koniecznosci zaplaty kosztow egzekucyjnych. I tu mam sporo watpliwosci poniewaz komornik w kazdej ze spraw naliczyl dwie oplaty stosunkowe. Jedna z 49.1 (15%) i druga z art 49.2. Dlaczego nalicza z dwoch art? Przypominam ze tesc zawarl ugode, splacil na konto wierzyciela a postepowanie umorzyl komornik z wniosku wierzyciela. Do czasu ugody i splaty tacie odciagal komornik z emerytury. Czy oplata stosunkowa podwojna bo z 49.1 i 49.2 jest poprawna? Mi sie wydaje ze powinien tylko 5 % z art 49.2 lub ewentualnie z 49.2 (5%) i 49.1 (8% jak juz a nie 15%) co o tym sadzicie. Prosze o pomoc. Probuje ogarnac dlugi tescia. Pomagam mu to splacac ale same koszty egz. sa spore. Wiem ze komornik za darmo nie robi ale wesze tu podstep. Myle sie?

Powrót