spłata długu przez osobę trzecią

• Autor wątku Autor wątku rent_lok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rent_lok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Może tu ktoś mi pomoże...

Podpisałam z moim najemcą umowę najmu okazjonalnego lokalu mieszkalnego. Kobieta zalegała z opłatami trzy miesiace, po ostatecznym wezwaniu do zaplaty dług został uregulowany,ALE... przez osobę trzecią w osobie jej konkubenta, który nie jest stroną naszej Umowy, nie widnieje w żaden sposób w Umowie, nie mieszka w lokalu i jest dla mnie osobą nieznaną. Przelew dokonany został z jego konta bankowego a tytul przelewu nie wskazuje jednoznaczenie jaki to dlug, wynikajacy z czego, ani za kogo go spłaca. Jest tylko opis 'za oplaty za wynajem' nie ma nazwiska mojego najemcy(strony umowy) ani wskazania na łaczaca nas Umowe najmu. Najemca wie i potwierdził telefonicznie że dług zostaje uregulowany przez konkubenta i ma to być sytuacja jednorazowa.

Chcę się zabezpieczyc, bo nie mam pewności czy za 3,4 miesiące konkubent(po np rozstaniu z moim najemcą) nie zglosi sie do mnie i nie zażąda zwrotu pieniedzy bo np. "się pomylił".

Wole uniknąć posądzenia o bezpodstawne wzbogacenie i wezwania do zwrotu tych pieniędzy, pytanie zatem moje brzmi jak z tej sytuacji wybrnąć? chciałabym aby konkubent złozyl na pismie oświadczenie ( o ile takowe jest mozliwe z punktu widzenia prawa i niesprzeczna z nim, a w razie sporu sądowego będzie skuteczne) , w którym zawarte bedzie za kogo spłacił dług, tytulem czego, z jakiej umowy to wynika i że nie będzie rościc praw do tych pieniedzy w przyszłości. jak przygotowac/co jeszcze w takim oświadczeniu powinno się znaleźć żeby zabezpieczyć te pieniadze.

Powrót