Spłata długu z pominięciem komornika

• Autor wątku Autor wątku agaa81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agaa81

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, 15 listopada dostałam od komornika pismo o zajęciu wierzytelności mojego dłużnika. 18 listopada dłużnik wpłacił na moje konto należność z faktury. Pozostały do zapłaty odsetki i koszty. Czy w takiej sytuacji powinnam poinformować komornika o tej wpłacie? Jakiej treści powinno być to pismo, gdzieś czytałam o umorzeniu, ale jeżeli są jeszcze odsetki i koszty do zapłaty to chyba nie chodzi o umorzenie?

Zawsze wierzyciel powinien informować komornika o każdej wpłacie mniejszej a tym bardziej spłacie dlugu. Jeśli dłużnik spłacił należnośc a załóżmy komornik zajmie mu konto za 10 dni to może wniesc skargę na czynności komornika do prezesa sądu rejonowego oraz wytoczyc sprawę z powództwa cywilnego właśnie przeciwko Tobie.

Dlatego też zastanawiam się jakiej treści pismo winnam wysłać do komornika? Informację o spłacie kwoty w wysokości czy wniosek o umorzenie co do danej kwoty?

po prostu napisz że dłużnik wpłacił tyle a tyle. komornik i tak naliczy koszty od tej kwoty wpłaconej poza komornikiem

Powrót