Spłata długu

• Autor wątku Autor wątku THE BILL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

THE BILL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam taką sprawę :
Przez kilka lat pracowałem i zarabiałem z moją ówczesna partnerką (nie była moja żoną).Za zarobione wspólnie pieniądze pobudowaliśmy dom .Ale jak to w zyciu bywa po prostu rozstalismy się ...Dogadaliśmy się co do sumy jaką mam jej zwrócić .Mamy zamiar spisać umowę w której ja zobowiązuję się do zwrócenia sumy "X" ,a ona ma zrezygnować z wszelkich roszczeń finansowych wobec mnie z tytułu jej wkładu w budowę domu.I tutaj mam pytania ,aby w przyszłości uniknąć przykrych niespodzianek:
- czy taka umowa musi odbyć się w obecnośći prawnika,notariusza czy wystarczą świadkowie z obu stron (jeśli tak to ilu , czy mogą byc członkowie rodziny , czy wymagane są jakieś dokumenty stwierdzające poczytalność)
-co powinno się w takiej umowie znależć,aby nie można było póżniej tego podważyć pod względem niedoskonałości prawnych ?
- czy po wręczeniu sumy "X" wystarczy pokwitowanie z drugiej strony (typu"Ja , taka i taka otrzymałam sumę "X" od tego i tego z tytułu spłaty wkładu finansowego w budynek mieszkalny w takim i takim miejscu"
+na co jeszcze z wrocic uwage.
Dodam ,ze jestem jedynym wlascicielem domu.

Powrót