spłata komornika a pit ?

• Autor wątku Autor wątku asiairafal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
asiairafal

asiairafal

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Witam mam pytanie, które skierowano do mnie wczoraj i nie mam pojecia czy cos takiego jest jak odliczenie spłaty długu komorniczego w picie ?

To państwo/społeczeństwo ma dopłacać do czyjegoś długu?

Też bym chciała żeby raty kredytów można było odliczać :D Niestety takich rzeczy się nigdzie nie odlicza.

gmarcing napisał:
To państwo/społeczeństwo ma dopłacać do czyjegoś długu?

Nie o to chodzi !!! Po prostu osoba która prosiła mnie o rozliczenie o to zapytała a ja nie miałam pojęcia ... mówiła ze od kogoś to słyszała wiec pytam jak nie wiem ...

Spłata długów może skutkować tym, że komornik nie zajmie ewentualnej nadpłaty podatku. Ale odliczenie tego w zeznaniu podatkowym? ;)

gmarcing napisał:
Spłata długów może skutkować tym, że komornik nie zajmie ewentualnej nadpłaty podatku. Ale odliczenie tego w zeznaniu podatkowym? ;)

Ktos zadał mi takie pytanie tez wydało mi sie to nieprawdopodobne ale chciałam dopytac na wszelki wypadek. Jeśli jestes pewien to ok przekaże.

Dług nie jest kosztem uzyskania przychodu i tyle. Czego to ludzie nie wymyślą..

potrafię wskazać przypadek gdy działalność komornika ma wpływ na prawo do odliczeń.

jeśli komornik ścigał dłużnika za długi np. w zakresie składek ZUS oraz NFZ (dajmy na to zaległą styczniową składkę ściągał w listopadzie) do fakt uregulowania zaległości może mieć wpływ na sposób wypełnienia PIT

ale podstawą ewentualnego odliczenia byłaby zapłacona składka a okoliczność "przez kogo" została zapłacona (przez komornika który np. zajął rachunek bankowy) nie ma znaczenia.

a ja wskażę inny przykład - jest egzekucja komornicza ale bezskuteczna lub bardzo niskoskuteczna, wierzyciel godzi się na zawarcie ugody i częściowe zwolnienie z długu. Przykładowo dłużnik zamiast 10.000zł spłaca tylko 5.000zł a resztę wierzyciel umarza (tak robią niektóre banki).

W takim przypadku umorzony dług traktowany jest na równi z dodatkowym dochodem i opodatkowany 18% PIT

oczywiście z pkt widzenia prawa podatkowego udział komornika nie jest ważny (mimo że to jego działania przekonały wierzyciela że nic na siłę nie wskóra) podstawą opodatkowania jest sam fakt zwolnienia z długu.

Aktyw Komandytariusz napisał:
W takim przypadku umorzony dług traktowany jest na równi z dodatkowym dochodem i opodatkowany 18% PIT
Zgadzam się, ale temat dotyczył tego, czy spłatę długu możemy "odliczyć". ;-)

gmarcing napisał:
Zgadzam się, ale temat dotyczył tego, czy spłatę długu możemy "odliczyć". ;-)

No własnie był to przypadek ze ta Pani spłaciła 6800 zł i komornik 3200 odesłał sama nie wiedziała dlaczego . I ktoś jej powiedział ze moze to rozliczyc jakoś ja o czymś takim osobiście 1 raz słysze.

asiairafal napisał:
No własnie był to przypadek ze ta Pani spłaciła 6800 zł i komornik 3200 odesłał sama nie wiedziała dlaczego . I ktoś jej powiedział ze moze to rozliczyc jakoś ja o czymś takim osobiście 1 raz słysze.
Jeżeli te 3200zł zostało zwrócone ze względu na umorzenie części długu, to powinno się jeszcze otrzymać PIT-8c.

gmarcing napisał:
Jeżeli te 3200zł zostało zwrócone ze względu na umorzenie części długu, to powinno się jeszcze otrzymać PIT-8c.

Aaaa... na razie nic ta pani nie dostała, a czy to wystawi komornik? Mówiła ze jak dzwoniła pytac dlaczego otrzymała zwrot Pani komornik tylko powiedziała ze bank odesłał pieniądze wiec komorniczka odesłała to do niej.

Jeśli bank umorzył część długu (tylko teoretycznie bo nie znam sprawy), to bank powinien wystawić PIT-8C do końca lutego roku następującego po roku podatkowym.

Powrót