Spłata kredytu na auto a zobowiązanie wobec US i komornika

• Autor wątku Autor wątku Matt44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matt44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Proszę o pomoc w n/w sprawie. W 2010 r zakupiłem na kredyt samochód. Współwłaścicielem w dowodzie jest Bank. Do spłaty całej kwoty pozostało 930 zł. Po spłacie w/w kwoty Bank przesyłam do mnie dokumenty że kredyt jest spłacony i jestem w 100 % właścicielem auta. I tu się zaczyna problem gdyż mam zobowiązanie wobec US i komornika. Pytanie : po otrzymaniu dokumentów z Banku potwierdzających ,że jestem jedynym włascicielem auta chciałbym ten samochód od razu sprzedać.Czy w wydziale komunikacji widnieje informacja ,że mam zobowiązanie wobec US i komornika i czy urząd komunikacji może zablokować w ten sposób sprzedaży auta nowemu włascicielowi.

Dziękuje za wyjaśnienie sprawy.

Jeżeli samochód nie jest zajęty ani nie jest objęty zastawem skarbowym to możesz go spokojnie sprzedać, od strony WK nie ma problemu.

Natomiast inna sprawa co z pieniędzmi po sprzedaży - po spłacie długów to co zostanie to Twoje.

Witam,

Dziękuje za odp. Najważniejsze jest czy w wydziale komunikacji nie ma informacji z US ,że w momencie kiedy bank przestanie być współwłascicielem auta czyli w 100 % ja będę właścicielem auta nie zezwoli na sprzedaż i zarejestrowanie nowemu właścicielowi. W wydziale komunikacji maja infromacje ze auto jest na współwłasność z bankiem to wiedza na 100 % ale pytanie brzmi czy widzą też jakąś informację która jest z US.

Drugie pytanie czy takie informacje są zamieszczane w Cepik ?

Jeśli ma samochodzie nie ma zajęcia egzekucyjnego lub zastawu skarbowego to CEPiK jest czysty od strony Wydziału Komunikacji nic Ci nie grozi, natomiast na twoim miejscu martwił bym się art. 527 kc oraz 300 kk.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

300kk nie pasuje - musiałoby dojść do udaremnienia zaspokojenia wierzyciela, ew. jego utrudnienia - przy przeznaczeniu pieniędzy ze sprzedaży na spłatę zadłużenia ten warunek nie zachodzi.

527 kc to w ogóle kulą w płot przy sprzedaży osobie obcej po cenie rynkowej z przeznaczeniem ceny sprzedaży na spłatę.

A w którym miejscu autor wątku pisze, że kasę że sprzedaży auta odda wierzycielowi podatkowemu? Bo taka deklaracja pomimo twojego wyraźnego pytania nie padła. A gorączkowy pośpiech w zbyciu auta i nerwowe pytanie czy Wydział Komunikacji/Wierzyciel na pewno nie zapobiegną transakcji wydają się sugerować coś wręcz przeciwnego.

Czy Cepik jest czysty tego nie wiem . pytanie jak to sprawdzić ? Natomiast środki że sprzedaży chciałbym podzielić miedzy US a komornika natomiast z tego co wiem pierwszeństwo będzie miał US aby uzyskać całość ze sprzedaży. Czy to prawda ?

Masz odpowiedź odnośnie CEPiK w poście nr 4, a co do pierwszeństwa US to po pierwsze zaległości podatkowe mają być 7 kategorie zaspokojenia, więc zależy co egzekwuje komornik jeśli coś co na kategorie 2-6 to pierwszeństwo będzie miał wierzyciel sądowy. Po drugie dotyczy to jedynie zaspokojenia w toku egzekucji I to przy zbiegu egzekucji czyli gdyby zarówno NUS jak i komornik zajęli twój samochód.

Ostatnia edycja:
Co do Cepik-u to aby być pewnym najlepiej to sprawdzić gdyż sytuacja była taka : komornik zajął samochód , nastąpiła spłata 99% spłaty pozostała kwota 930 zł w miedzy czasie pojawiło się zobowiązanie do US i innego komornika .

Powrót