Spłata kredytu u windykacji

• Autor wątku Autor wątku NAZ10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NAZ10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
mam następujący problem, mianowicie mam zadłużenie do banku w wysokości ponad 19 tys. zł +karne odsetki. Sprawa była u komornika, ale cała sprawę wykupiła firma windykacyjna. Dzwoniłem do nich i chciałem rozłożyć jakoś na raty tą zaległość, ale dowiedziałem się, że muszę w ciągu 2 tygodni wpłącić minimum 5 tys. i wtedy mogą oni rozłożyć mi zaległość na raty, gdyż w przeciwnym razie sprawa pójdzie do sądu. Poza tym naliczają oni odsetki niemałe, więc po szybkim wyliczeniu, wpłacając im po ok. 500 zł miesięcznie na ratę, to wtedy spłacałbym tylko około 200 zł z długu, a reszta jest ich odsetkami. Jeżeli sprawa pójdzie do sądu, to co będzie dalej? Sąd przejmie sprawę i do niego będzie trzeba wpłacać pieniądze? Może da się z nim dogadać, aby płacić bez naliczania kolejnego, na spokojnie?

W internecie czytałem, że firma windykacyjna nie może mnie naliczać, może brać pieniądze tylko od banku... Jest to prawdą?

nie może jeśli wierzycielem jest bank, ale w tym przypadku była cesja i wierzycielem nie jest już bank

Przepraszam, ale aż dziw bierze brak świadomości myślenia u ludzi.

Jaki sąd, sąd ma przejąć Twój dług, no przemyśl to.

Poza tym poczytaj trochę, bo w tym temacie jesteś gorzej, niż zielony...

Sąd ZASĄDZI od Ciebie (dłużnika) na rzecz tej firmy (wierzyciela) i nakaże Ci spłacić tę kwotę, a jeśli jej nie spłacisz, sprawa PONOWNIE trafi do komornika.

Wynika to z tego, że jeśli był wystawiony bankowy tytuł egzekucyjny, to firma windykacyjna nie może "kontynuować" egzekucji, musi wnieść sprawę do sądu i ponownie wszcząć "swoją" egzekucję.

Powrót