Splata malzonka po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku Anna0114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna0114

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy jeśli rozwiode się z mężem który znęcał się nade mną psychicznie będę musiała go spłacić? Mamy wspólny nieduży dom który dostalismy od moich zmarlych rodzicow. Nie stać mnie na to żeby go spłacać. Dodam, że w tym momencie ma sądowy nakaz eksmisj i zbliżania się na 3 miesiace

Równie dobrze były mąż może spłacić Ciebie. Możecie też sprzedać dom na wolnym rynku i podzielić się środkami. Jeśli nieruchomość to nie wspólność ustawowa małżeńska tylko współwłasność, to współwłasność można znieść już teraz, nie czekając na orzeczenie rozwodu (ustanie wspólności majątkowej o ile taką macie).
Nakaz eksmisji czy zakaz zbliżania się, nie pozbawia nikogo prawa własności. Tytuł do eksmisji wręcz zachęca do zniesienia współwłasności (jestem właścicielem bez prawa do zamieszkania).

A jaka jest różnica między wspólnością ustawową małżeńka a współwłasnością?

Wspólność ustawowa małżeńska, to wspólny majątek małżeński. Nie da się go podzielić dopóki macie wspólnote majątkową. Jeżeli jest intercyza, to każdy małżonek ma swój własny majątek i wtedy nieruchomość może być współwłasnością, czyli przykładowo 50% należy do każdego z małżonków.

Ten dom po ślubie mój ojciec przepisal na mnie i męża. Mąż dostał wszystko od mojego ojca. Jego rodzice nie dali mu nic. Czy będzie miało to znaczenie dla sądu jeśli mąż założy sprawe o podział majątku?

Anna0114 napisał:
mój ojciec przepisal na mnie i męża.
Pewnie darował. Tylko czy do majątku wspólnego czy jako współwłasność? Odpowiedź znajdziesz w księdze wieczystej nieruchomości - dział II własność.

Powrót