spłata raty kredyty w dni wolne - firma pozabankowa

• Autor wątku Autor wątku JacekETW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JacekETW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
jak to jest, czy prawnie jest to zgodne jeśli załóżmy mam kredyt konsumencki w firmie pożyczkowej i np rata przypada na sobotę, to czy ja ją muszę opłacić tak, żeby wpłynęła w sobotę? Czy może być wpłata w poniedziałek czyli najbliższy dzień roboczy?

Czy tak firma może płatność w poniedziałek odnotować jako opóźnienie?
Bo jest art 115 K.C. " jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy lub na sobotę, termin upływa następnego dnia, który nie jest dniem wolnym od pracy ani sobotą."

ale czy to ma zawsze zastosowanie? Czy firma może prowadzić swoją politykę gdzie wymogiem jest żeby płatność była zrealizowana w dzień wolny (sobotę/niedzielę/święto)?

rata przypada na sobotę, to czy ja ją muszę opłacić tak, żeby wpłynęła w sobotę?
Masz przekazać środki w taki sposób, by wierzyciel w tym dniu mógł nimi dysponować. To inaczej dzień wymagalności.
Bo jest art 115 K.C. " jeżeli koniec terminu do wykonania czynności ...
To czynności określone ustawą, orzeczeniem sądu lub decyzją organu państwowego - art. 110 kc. Nie obejmuje umów cywilnych.

Ok to w jakich przypadkach w kwestii pożyczek/kredytów ma zastosowanie art.115 kc?

Bo mając w przeszłości jakieś pożyczki w innych firmach nieraz było tak że np 12-tego przypadał termin to jeśli była to sobota/lub niedziela, ustanowiony był termin w poniedziałek mimo ze to już był np 14-ty.

Od czego zależą te różnicy?

w jakich przypadkach w kwestii pożyczek/kredytów ma zastosowanie art.115 kc?
W żadnym. Umowy o pożyczki/kredyt, to umowy cywilne.
12-tego przypadał termin to jeśli była to sobota/lub niedziela,
Należy przekazać środki poprzez wpłatę własną, przelew czy przekaz z takim wyprzedzeniem, by najpóźniej w dniu wymagalności wierzyciel miał środki do dyspozycji. Jeśli nie ma środków, to przysługują mu odsetki ustawowe za każdy dzień zwłoki. Czytaj art. 481 kc.

Powrót