spłata renty dla mojego dziecka

• Autor wątku Autor wątku magdallenna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdallenna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Gdy byłam w ciąży zmarł mój partner-nie byliśmy małżeństwem. Urodziłam syna w marcu 2007r. W kwietniu złożyłam wniosek o rentę rodzinną dla syna, ale dostałam decyzję odmowną, ponieważ nie miałam jeszcze właściwego aktu urodzenia dziecka (nie było prawdziwego nazwiska ojca). Oczywiście odwołałam się od tej decyzji za pośrednictwem sądu pracy. W tym czasie toczyła się sprawa w sądzie rodzinnym o ustalenie ojcostwa. W sierpniu 07r. orzeczono wyrok, że mój partner jest ojcem mojego syna. ZUS odmówił mi spłaty zaległej renty ( za okres od kwietnia do sierpnia). Czy mogę walczyć o spłatę? Przecież nie jest moją winą to, że sprawa o ustalenie ojcostwa trwała tak długo! W końcu partner jest ojcem mojego dziecka, więc teoretycznie renta mu się należy od narodzin, a wniosek o rentę złożyłam już w kwietniu. Przez cały czas sama musiałam łożyć na syna, bo zasiłek dla samotnych matek nie należy się osobom, których dochód przekracza 504 zł netto na osobę! (śmieszna kwota!). Proszę o radę.
Pozdr. M.

Pisze Pani, że sprawa była w sądzie pracy i ubezpieczeń społecznych - jaki zapadł wyrok?

To była bardzo dziwna sprawa. Sędzia nic nie zasądził tylko dał ZUS-owi "wolna rękę". Sędzia przyjął ode mnie wyrok sądu okręgowego w sprawie ustalenia ojcostwa, kazał mi dostarczyć aktualny akt urodzenia dziecka i odpis wyroku o ojcostwo do ZUS-u i miałam czekać na decyzję ZUS-u. Mam poinformować sąd o decyzji ZUS-u i wtedy odwoływać się od tej decyzji jeżeli się z nią nie zgadzam.
Oczywiście odwołam sie od tej decyzji za pośrednictwem sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.
Tak na prawdę interesuje mnie to czy jest szansa, że dostane spłatę renty.

[cytat="magdallenna"]
Oczywiście odwołam sie od tej decyzji za pośrednictwem sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.
[/cytat]
Nie "za pośrednictwem sądu...", lecz do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych za pośrednictwem oddziału ZUS.
Jaki będzie wyrok? Nie chcę być "prorokiem" - zaczekajmy.
Wniosek, który Pani złożyła w kwietniu był niekompletny i ZUS nie miał prawa przyznać renty.

Powrót