spłata spadkobiercy

• Autor wątku Autor wątku tudorl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tudorl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry
Mam taki problem. Mąż zmarł 1 grudnia 2012 r. Jego spadkobiercami ustawowymi są: ja oraz dwoje dzieci (córka męża z pierwszego małżeństwa oraz nasz wspólny syn). Mamy notarialny akt poświadczenia dziedziczenia. Przedmiotem dziedziczenia jest mieszkanie (odrębna własność lokalu), lokata pieniężna oraz samochód. Porozumieliśmy się co do wartości majątku , jak również co do tego jak dzielimy ten majątek. M.in. córka otrzyma odpowiednią kwotę pieniężną tyt. spłaty mieszkania.
W związku z tym mam następujące pytania:
1. jakich czynności należy dokonać (już po otrzymaniu spłaty przez córkę - czy ma ona w jakiś sposób potwierdzić otrzymanie spłaty - oświadczenie?)
ażeby właścicielami mieszkania i samochodu stali się syn i ja.

Ponieważ umowa działu spadku dotyczy m.in. nieruchomości, ma być zawarta z udziałem notariusza. Notarialna umowa działu spadku jest podstawą do przeprowadzenia innych formalności związanych ze składnikami masy spadkowej.
Poświadczyć spłatę spadkobiercy można na różne sposoby: notariusz poświadcza podpis odbiorcy na pokwitowaniu, spłacający wysyła pieniądze przelewem/przekazem z podaniem tytułu, więc jest odpowiedni kwit.

Powrót