Spłata w rodzinie

• Autor wątku Autor wątku joza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Czy możliwe jest uzyskanie spłaty pieniędzy wpłacanych na konto regularnie przez dłuższy czas osobie z najbliższej rodziny? Na studiach połowę renty rodzinnej przez ponad rok wpłacałam starszej, pracującej siostrze, która wtedy już praw do renty nie miała. Czy są jakieś regulacje prawne, na które mogę się powołać chcąc odzyskać pieniądze chociaż częściowo, czy mogę liczyć wyłącznie na przejaw uczciwości?

Być może to nie jest odpowiedni dział dla takiego pytania, prosiłabym wtedy Admina o przeniesienie do odpowiedniego.

Troszkę zbyt mało napisałeś aby odpowiedzieć. Czy to była pożyczka, może siostra przywłaszczyła sobie pieniądze, może to była darowizna. Sporo tych może :)

Czy jest jakaś umowa między Wami dotycząca tych przelewów?
Jak były tytułowane przelewy/wpłaty?

Żadne umowy nie były podpisywane, tym bardziej umowa darowizny. Decyzja o przelewach została uzgodniona ustnie (bardziej żądanie, ale to nie ma już nic do rzeczy).
Co do tytułów przelewu - dopiero się dowiem, konto zostało przeniesione do innego banku i aktualnie nie mam dostępu do danych dotyczących przelewów z tamtych lat. Z pomocą obsługi klienta może uda się uzyskać wyciąg wpłat.

Ok, z uzyskaniem historii wpłat nie będzie raczej problemu, ale uzyskanie od siostry konkretnej odpowiedzi dotyczącej jej gotowości do spłaty graniczy z cudem. Czy mam jakieś podstawy prawne do ubiegania się o zwrot kwoty, jaką wpłacałam jej w latach 2010-2011? Nie podpisywałyśmy żadnych umów, decyzja o przekazywaniu połowy kwoty renty została w 2010r. podjęta za namową rodzica.

Listę przelewów dostanę od banku na początku tygodnia, ale domyślam się, że tytuł brzmiał po prostu "renta" lub podobnie.

Powrót