Spłata wierzytelności komorniczejza zaległe alimenty, a dalsze wpłaty świadczeń.

• Autor wątku Autor wątku nazirbaud
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nazirbaud

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jak już wspomniałem w temacie zostałem obciążony postępowaniem komorniczym za zaległe alimenty, które uregulowałem.
1) Czy w związku z z uregulowaniem zaległych alimentów oraz pozostałych kosztów komorniczych, kolejne świadczenia alimentacyjne wobec dziecka mam płacić na konto komornika, czy do ustawowego przedstawiciela dziecka.
2) Jeśli wpłat dokonywać na konto komornika, to kto ponosi koszty komornicze. Czy do kwoty alimentów doliczać w/w. koszty czy jestem zwolniony z ponoszenia tych kosztów.
Zgodnie z informacją zaczerpniętą u komornika wszystkie przyszłe wpłaty mam kierować na jego konto. Zgodnie z orzeczeniem sądu mam płacić ustawowemu przedstawicielowi syna.
3) Czy komornik może obciążyć mnie kosztami?
Dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Pozdrawiam.

1. do komornika
2. koszty ponosi dłużnik. Tak najlepiej by było gdyby oprócz kwoty alimentów doliczał Pan 15% opłaty egzekucyjnej od danej wpłaty (i tak mogą być dodatkowe koszty ale bardzo niskie, a w przypadku regularnych wpłat może ich nie być w ogóle)
Orzeczenie orzeczeniem..ale skoro toczy się postępowanie egzekucyjne to należy wpłacać przez komornika.
3. tak

No właśnie nie rozumiem tej sprawy, jeśli zapłaciłem wszystko to dlaczego mam dodatkowo płacić komornikowi. Jak długo może trwać taki stan rzeczy.
W przypadku alimentów 500 zł muszę płacić dodatkowo 75 zł komornikowi. Nie są to małe pieniądze, można powiedzieć że za tą kwotę mogę spokojnie doładować synowi telefon. Co i tak robię...

Musi Pan płacić koszty ponieważ toczy się postępowanie egzekucyjne. A toczyć się będzie praktycznie do momentu jak wierzyciel go nie umorzy.

Teraz trochę wyjaśnię bo mogłoby się wydawać że wprowadziłem Pana w błąd pierwszym postem.

Wpłacać do wierzyciela Pan może, ale powinien Pan do komornika.

Opłata przy wpłacaniu bezpośrednio wierzycielowi jest niższa bo 5% ale łączy się z tym dużo więcej problemów tzn. wierzyciel ma obowiązek poinformować o każdej wpłacie komornika. Nie wiem jakie są Pana relacje z wierzycielką ale wiem z praktyki że b.często wierzyciele nie informują komornika o takich wpłatach.
Skutek.
Dłużnik nie dość że płaci wierzycielowi to komornik nic o tym nie wie i egzekwuje dług w wyższej wysokości.
Poza tym opłata jest niższa tylko pozornie.
Skoro wpłaca Pan 500zł to 5% od tego to 25zł, jednak komornikowi należy się co najmniej opłata minimalna tj. 271,67zł. W mojej ocenie (pomijam w tej chwili prawidłowość takiego kroku ze strony komornika) może się zdarzyć tak, że komornik obciąży Pana taką opłatą.
I myślę..że przy całej kontrowersyjności mógłby bronić swojego stanowiska w przypadku skargi.
Najlepszym rozwiązaniem dla Pana byłoby gdyby wierzyciel wniósł o umorzenie postępowania wtedy jest Pan obciążony oplatą 5% od całości długu który pozostał do wyegzekwowania, ale jednorazowo.
Reasumując...nadal uważam że najlepszym rozwiązaniem jest wpłacać bezpośrednio u komornika.

Bartata napisał:
Najlepszym rozwiązaniem dla Pana byłoby gdyby wierzyciel wniósł o umorzenie postępowania wtedy jest Pan obciążony oplatą 5% od całości długu który pozostał do wyegzekwowania, ale jednorazowo.
Reasumując...nadal uważam że najlepszym rozwiązaniem jest wpłacać bezpośrednio u komornika.

Jak już wspomniałem, wszystko uregulowałem u komornika. Pytanie brzmi czy kolejne alimenty mam płacić komornikowi [+ opłata 15%] czy wierzycielowi.

A ja Panu odpowiedziałem że są dwie opcje przy obu jest opłata, przy czym jedno nastręcza więcej komplikacji.
Nie trzeba pogrubiać żebym zrozumiał.

Przepraszam na pogrubienie.
Zalegałem 1000 zł u komornika miałem do zapłaty 577 przez dwa miesiące. Wpłacałem dwukrotnie kwotę 580 zł. W związku z tym koszty komornicze zostały naliczone i spłacone.
W związku z Pana odpowiedzią, przez kolejne lata alimenty mam wpłacać komornikowi do czasu, aż wierzyciel nie wycofa wniosku o egzekucję?

Ostatnia edycja:
Co miesiąc mam dodatkowo płacić alimenty 500 zł + komornikowi 75 zł, to w ciągu roku będzie 900 zł dla komornika. Spora opłata za przelew ;D
Śmieszne, płacę za usługi których nie zamawiałem ;)

Nie zamawiał Pan bo jest Pan dłużnikiem. Niestety postępowanie egzekucyjne z zasady nie jest przyjemne...zwłaszcza dla dłużnika.
Ostatecznym rozwiązaniem Pańskiego problemu jest umorzenie postępowania przez wierzyciela...pytanie czy zechce. Nie musi i może domagać się aby roszczenie było egzekwowane przez komornika...a wtedy koszty obciążają Pana.

Czy przy okazji rozprawy sądowej w sprawie o obniżenie alimentów można coś zrobić w tej sprawie?
Nie ma się co czarować, że będzie umorzenie. Zwłaszcza kiedy wierzyciel otrzyma "zaproszenie" na rozprawę.

Ostatnia edycja:
Możesz złozyć do depozytu sądowego raty za 6 mscy przedpłatą i umocować komornika do ew pobierania w razie braku twojej bieżącej płatnosci. Wtedy możesz sie komornika pozbyć. Owe 3000 musi leżeć w depozycie. Natomiast, skoro planujesz obniżke alimentów, to trochę dziwnie bedzie wygladało, ześ biedny, ale 3 tys na raz miałeś na wpłatę do depozytu. Moze najpierw zakończ sprawe obnizki alimentów (z jakimkolwiek skutkiem), a dopiero potem zorganizuj kwotę (wg nowego wyroku) za 6 mscy i zrób jw.

Nie podczepiamy się pod cudze wątki. Następnym razem będzie ostrzeżenie.

Powrót