Spłata wierzytelności w ratach, a dodatkowe odsetki

• Autor wątku Autor wątku rlogic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rlogic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Przychodzę na forum z pytaniem zapewne prostym dla niektórych, ale ja nie potrafiłem znaleźć konkretnej odpowiedzi.

W zeszłym roku zawarłem ugodę z jedną z firm windykacyjnych na zasadzie "ma Pan kwotę X do spłaty, możemy to rozłożyć na cztery równe raty". Jak najbardziej się na to zgodziłem i spłacałem zgodnie z ustaleniami i harmonogramem.
Po spłaceniu czwartej raty poprosiłem o pisemne potwierdzenie, że sprawa jest już całkowicie zamknięta, a w odpowiedzi uzyskałem informację, że "wiszę" im jeszcze całkiem sporą kwotę za odsetki.

Czy ja czegoś nie rozumiem? Jeżeli poszedłem na ugodę i dług został rozłożony na cztery równe raty to czy firma windykacyjna ma prawo ode mnie jeszcze żądać czegoś ponad to?

Jak chcesz udowodnić jakie byly warunki ugody? masz cos na pismie/mailu?

Oczywiście, wszystko było załatwiane drogą mailową.
Mam na piśmie, że "kwotę X plus odsetki mogę Panu rozłożyć na cztery równe raty po X zł".
Czy z tego fragmentu nie wynika, że po spłaceniu tych 4 rat nie powinni już ode mnie wymagać żadnych odsetek?

Harmonogramu jako takiego nie było. Podzielili po prostu wymaganą kwotę na 4 i poprosili o terminowe, comiesięczne wpłaty.
Mi się głównie rozchodzi o fragment "kwotę X plus odsetki mogę Panu rozłożyć na cztery równe raty po X zł". Czy z niego jasno nie wynika, że oprócz 4 rat nie jestem nic winien?
Domyślam się, że chcieli pewnie napisać coś w stylu "kwotę X mogę Panu rozłożyć na cztery równe raty po X zł, plus odsetki", no ale cóż...

Analizowałem tą"ofertę" przez zaakceptowaniem jej i byłem święcie przekonany, że do spłaty będą jedynie kwota wierzytelności podzielona przez 4 i że przez te 4 miesiące odsetki nie są naliczane.

Policz sam czy zapłaciłeś z odsetkami czy bez. Odsetki za zwłokę należą się z mocy ustawy.

Ta kwota, która była wymaganą do spłaty i która została podzielona na 4 równe raty to była kwota długu + odsetki.

Odsetki ustalone na dzień zawartej ugody, czy nadzień spłaty spłaty zaległości? Bo to różnica.

No na dzień zawarcia ugody. Oryginalna kwota to było (przyjmijmy) 1000 zł do spłaty, kwota rosła, rosła, rosła, aż w końcu z odsetkami było do spłaty (również powiedzmy) 1400 zł i taka kwota została podzielona na 4 równe raty. Wszystkie 4 raty zostały spłacone zgodnie z ugoda, a wierzyciel nadal domaga się odsetek za te 4 miesiące od momentu zawarcia ugody do teraz.

Powrót