Spłata zadluzenia w całości u wierzyciela a komornik

• Autor wątku Autor wątku danio8871
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danio8871

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Posiadałem zadłużenie w wysokości 2520 zl wobec wierzyciela i miałem komornika, który przez 4 lata nic nie zrobił prócz zajecia rachunku bankowego z którego nic nie ściągnął oraz pod koniec zeszłego roku wysłał zajęcie wynagrodzenia do pracodawcy gdzie tez jeszcze nic nie ściągnął,bo pensja 10 sierpnia.
Dzwoniąc do komornika u niego do spłaty miałem 3300 zł zas u wierzyciela 2550, dogadalem sie z wierzycielem na splace całkowita w wysokości 2300 i reszta została mi umorzona.
Pytanie teraz ile komornik odemnie bedzie chciał wziąć za swoją prace gdzie nic nie zrobił ani nie ściągnął gdyż splacilem całośc do wierzyciela.
Zaznacze że jeszcze nie zszedł mi z zajecia wynagrodzenia mimo ze wierzyciel 5 dni temu wysłał do niego wniosek o zamknieciu sprawy ze wzgledu na calkowita splate.
Ile ten komornik tak naprawde moze odemnie chciec?
Należności glowa to 1500 zl niecale reszta to odsetki i koszty sadowe.

Dłużnik nie oddał długu i nie zrobił nic przez 4 lata mimo, że orzeczeniem sądu RP był do tego zobowiązany.

Komornik bez zbędnej zwłoki zastosuje się do wniosku wierzyciela i wyda postanowienie a z jego treści będzie wynikało ile jest do zapłaty.

Tylko pytanie czy komornik weźmie dla siebie 5% z dlugu z odsetkami czy 15%?

A tak prawde mówiąc,to nie mialem pojecia o tym ze mam komornika do czasu kiedy zajął mi wynagrodzenie o prace, wszelkie korespondencje kierowane byly na stary adres zameldowania o ktorych nie wiedzialem.
Ale jak tylko dowiedziałem sie o zadluzeniu dogadalem sie z wierzycielem i dlug splacilem razem z odsetkami itp.
Tylko chodzi mi o to, ile realnie komornik bedzie mógł sobie wziąć gdyz to nie jemu splacilem tylko wierzycielowi a komornik przez 4 lata nic odemnie nie wyegzekwował

Zależnie od treści wniosku wierzyciela a zgodnie z ustawą.

Wszelkie wcześniejsze czynności komornika były uzależnione od wcześniejszych wniosków wierzyciela, treści wniosku o wszczęcie postępowania i wpłaconych zaliczek.

Jeśli złożył wniosek o umorzenie to 5% kwoty pozostałej do wyegzekwowania
- art 49 2 uoksie

Ale wszystko splacone wiec nie ma juz nic do wyegzekwowania

Opłata będzie naliczona zgodnie ze stanem zaległości na dzień złożenia wniosku przez wierzyciela.
Nie ma znaczenia czy pytający wierzycielowi zapłaci czy nie i ile.

Powrót