spłata zobowiązań po ojcu

• Autor wątku Autor wątku alegrinka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alegrinka26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam problem ze zbowiązaniem, które zaciągnął mój tato na parę miesięcy przed śmiercią. Zmarł 7 lat temu,a niedawno odezwała się do mnie firma windykacyjna, która odkupiła dług jak twierdzi ok 1 rok temu. Był to kredyt ratalny. Podali mi kwotę zadłużenia i powiedzieli akt prawny, wg którego ja, jako córka oraz mój brat mamy obowiązek spłacić to zadłużenie w równych częsciach. Zastanawiam się czy moglibyśmy uniknąć spłaty tego długu. Nadmienię , że tato nie miał żadnego majątku- był po rozwodzie z mamą. Nie zostało zatem przeprowadzone postępowanie spadkowe. Jak podejść do tej sprawy- od czego zacząć..? Proszę o poradę.....

Jeżeli nie było sprawy o stwierdzenie nabycia spadku to mogą się ugryźć w nos , najpierw muszą złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, zostanie Pani wezwana do niej jako uczestnik a na sprawie odrzuci Pani i brat spadek i po sprawie.

Jeszcze jest kwestia przedawnienia, moim zdaniem jest to zobowiązanie okresowe i przedawnia się z upływem 3 lat.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) Jestem wdzięczna. Mam tylko jeszcze jedną prośbę. Na jakie artykuły powinnam się powołać w razie prowadzenia rozmowy z firmą windykacyjną? Bo jesli dobrze zrozumialam to postępowanie spadkowe musi się odbyć jeśli ktoś ma objąć majątek zmarłego( zarówno prawa jak i obowiązki), a w związku z tym czy ja mam obowiązek takie postępowanie zapoczątkować( jak pisałam tato nie miał majątku,a w zaistniałej sytuacji fajnie byłoby uniknąć spłaty długu, który pozostawił, więc na postępowaniu spadkowym z mojej inicjatywy rozpoczętym siłą rzeczy mi nie zależy).Jeśli nie miałabym takiego obowiązku to faktycznie nie ma problemu- istniałaby tylko kwestia rozpoczęcia tekiego postępowania przez firmę tak jak pisałes... Na cóż w takim razie- jaki akt- mogę się powołać w kontekście postępowania spadkowego oraz przedawnienia?
Dziwnie tylko ta firma działa- pewnie mają swoich prawników i odkupowaliby długi, które uległy przedawnieniu:/ ??
Będę walczyła:) Jeszcze raz dzięki i czekam na odp...
pozdrawiam

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) Jestem wdzięczna. Mam tylko jeszcze jedną prośbę. Na jakie artykuły powinnam się powołać w razie prowadzenia rozmowy z firmą windykacyjną? Bo jesli dobrze zrozumialam to postępowanie spadkowe musi się odbyć jeśli ktoś ma objąć majątek zmarłego( zarówno prawa jak i obowiązki), a w związku z tym czy ja mam obowiązek takie postępowanie zapoczątkować( jak pisałam tato nie miał majątku,a w zaistniałej sytuacji fajnie byłoby uniknąć spłaty długu, który pozostawił, więc na postępowaniu spadkowym z mojej inicjatywy rozpoczętym siłą rzeczy mi nie zależy).Jeśli nie miałabym takiego obowiązku to faktycznie nie ma problemu- istniałaby tylko kwestia rozpoczęcia tekiego postępowania przez firmę tak jak pisałes... Na cóż w takim razie- jaki akt- mogę się powołać w kontekście postępowania spadkowego oraz przedawnienia?
Dziwnie tylko ta firma działa- pewnie mają swoich prawników i odkupowaliby długi, które uległy przedawnieniu:/ ??
Będę walczyła:) Jeszcze raz dzięki i czekam na odp...
pozdrawiam

właśnie jest jedna mała korekta do odpowiedzi Chrisa:
na odrzucenie spadku jest już za późno, skoro ojciec nie żyje od 7 lat, bo zgodnie z art. 1015 brak oświadczenia w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci ojca jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku.

Pozostaje jednak obrona zarzutem przedawnienia, ale dla jego oceny trzebaby wiedzieć, co to za zobowiązanie.

Z firmą windykacyjną nie rozmawiać do chwili ustalenia, czy nie doszło do przedawnienia.

6 miesięcy od momentu gdy spadkobierca dowiedział się o powołaniu do spadku :) czyli od momentu kiedy dowiedział się o śmierci ojca.

Ale dzięki za korektę, pominąłem to w moim poście.

Dzieki wielkie za te wszystkie informacje. Co do zobowiązania to jest to zadłużenie powstałe w skutek wzięcia przez mojego tatę telewizora na raty. I to tyle- raty nie zostały spłacone i teraz oni odkupili dług i chcą żeby im go zwrócić.

pozdr
alegrinka26

Powrót