spłata

• Autor wątku Autor wątku manila_83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manila_83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
W zeszłym roku po smierci mamy i postepowaniu spadkowym zostałam właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego, w tej chwili brat chciałby mnie "spłacić", żeby 2/3 mieszkania nalezała do niego, jednocześnie po spłacie chcę się zrzec roszczeń do tegoż mieszkania po smierci Ojca. Moje pytanie brzmi czy wystaczy spisać akt notarialny na spłatę części mieszkania po Matce? czy trzeba przeprowadac jakieś wyliczenia co do wysokości spłaty, czy wystarczy jak dogadam się z bratem co do wysokości spłaty? czy juz teraz mogę się zrzec roszczeń po ewentualnej smierci Ojca na korzyść brata? I jakie opłaty będę musiała pomieść poza taksą notarialną? Bardzo prosze o pomoc. :help:

puki Ojcec żyje - to nie bardzo Nemo plus iuris transfere potest quam ipse habet, zresztą nie można takiej umowy zawierać na wypadek śmierci - mortis causa, prawo polskie enumeratywnie określa takie umowy i jest to katalog zamknięty.

dziś możesz dokonać działu spadku po matce- czy w Sądzie - czy u Notariusza

ale są pewne sposoby np.
brat może dać Twojemu Ojcu darowiznę (tę niby spłatę) potem Ojciec Tobie też jako darowiznę -a Ojcec następnie spisze testament na Twojego brata (ta darowizna powinna wyczerpać Twoje ewentualne roszczenia o zachowek) lub daruje mu swój udział już za życia albo (jeżeli nie masz zstępnych) spiszesz z Ojcem w formie aktu notarianeego zrzeczenie się dziedziczenia.

Ale ta sentencja łacińska to troszke niedokładna chyba...
Powinno być Nemo plus iuris in alium transferre potest quam ipse habet

Powrót