Spółdzielnia mieszkaniowa nalicza koszty windykacji

• Autor wątku Autor wątku marekhtk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekhtk

Użytkownik
Odpowiedzi
128
Witam mam pytanie mam mieszkanie w spółdzielni które było zadłużone dług w większości spłaciłem ( zostało mi ok 590 zł ) dogadałem się parę miesięcy temu że będę wpłacał po 500 zł ( czynsz wynosi ok 450 ) i tą nadwyżką będę spłacał powoli dług który został. Ostatnio się dowiedziałem że dług zamiast maleć to rośnie bo spółdzielnia nalicza miesięcznie koszta windykacji ( zewnętrznej firmy ) 55,35 zł . Do mnie nikt z firmy windykacyjnej nie przychodził, nie dostałem żadnego pisma, pani ze spółdzielni stwierdziła że w notatce z firmy windykacyjnej jest informacja że że był u mnie pracownik firmy windykacyjnej ale mnie nie zastał i tak miesiąc w miesiąc.( o czym nie wiem żeby ktokolwiek u mnie był w okresie ostatnich miesięcy ) Czy spółdzielnia na podstawie takiej notatki może naliczać mi koszta windykacji ?

Co mam zrobić w takim wypadku ? Spółdzielnia pisze że mają taką uchwałę i będą koszta mi naliczać do momentu aż nie spłacę całej należności ?

To ty im podeślij swoją uchwałę, że uchwaliłeś iż mają ci tygodniowo dopłacać 150 zł szkodliwego za oglądanie brudnych ścian. Tak samo jest to "wiążące" dla sądu.
Od opóźnienia w opłacie należne są tylko odsetki ustawowe, zaś koszty windykacji nie są czynnością niezbędną do dochodzenia należności

Powrót