Spółdzielnia może wyrzuć, gdy zadłużenie jest wysokie?

• Autor wątku Autor wątku Monika12b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika12b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam zadluzenie w spoldzielni za mieszkanie i to dosyc spore a mieszkanie mam wlasnosciowe maz nie pracuje i ja tez i mam na utrzymaniu trojke dzieci dowiedzialam sie ze jek zadluzenie dojdzie do wysokosci mieszkania to moga nas wyrzucic z niego bez dania nam innego miejsca zamieszkania ja jestem w trakcie sprawy o seperacje bo maz jest alkoholikiem.Prosze o pomoc i co mam dalej robic.

Spółdzielnia może wnosić do sądu o nakazanie sprzedaży mieszkania, aby odzyskać dług.
Oczekuje Pani raczej porady życiowej, a nie prawnej. Trzeba uregulować kwestię zadłużenia. Zwrócić się do spółdzielni o rozłożenie na raty, umorzenie odestek, odpracowanie części zadłużenia itp. W innym wypadku straci Pani mieszkanie.

czy maja prawo

Prosze mi powiedziec czy spoldzielnia maze mnie zostawic bez dachu nad glowa ja niemam z czego zaplacic dlugu zyje teraz tylko z zasilku rodzinnego a czy moge sie starac o mieszkanie komunalne

Juz teraz może się Pani starać o mieszkanie komunalne.
Aby doszło do sprawy o przymusową sprzedaż nie potrzeba zadłużenia w wysokości wartości mieszkania.
Proszę, zgodnie z sugestią Ubilexibi, zwrócić się do Sp-ni. Dodatkowo podpisać można ugodę, ale oprócz wpłaty opłat eksploatacyjnych musiałaby Pani uiszczać ratę zadłużenia. Proszę jednak rozmawiać ze Spółdzielnią.
Spółdzielnia może zorganizować lokale socjalne we własnym zakresie, np. zaadoptowanej w piwnicy, baraku, przeprowadzać do lokalu gdzie przebywają inni dłużnicy.

Jak moge takie pismo napisac

Prosze mi powiedziec czy pismo o przyznanie mi mieszkania komunalnego musze sama napisac czy spoldzielnia da mi gotowy druk jak nie to czy moge prosic jak mam napisac taka prosbe.Bardzo dziekuje za pomoc.

Proszę zgłosić się do Urzędu Miasta (Wydział Mienia Komunalnego) dodatkowo prosić o spotkanie z burmistrzem/prezydentem miasta.

Powrót