Spółka Akcyjna

• Autor wątku Autor wątku martapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martapk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie,
Mam problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać dlatego postanowiłam napisać na tym forum.
Podpisałam umowę ze spółką akcyjną na sprzedaż naszych produktów i firma od ponad roku nie płaci fv. Nie pomogły wezwanie sądowe, dzwonienie itp.
Tłumaczą się tym, że ich firma działa teraz na innych zasadach, i ktoś przejął ta spółkę bez zobowiązań. Więc nie muszą płacić tych faktur.
Czy to możliwe?

Bardzo proszę o pomoc.

Czy może mi Pan to wyjaśnić?
Będę wdzięczna.

Ciebie jako osoby trzeciej nie interesuja wewnetrzne sprawy spolki.
Powinna sie ona wywiazac z wczesniejszych zobowiazan.

Czy przysłali jakąś odpowiedź na wezwanie do zapłaty? Co tam jest napisane? Że dlaczego nie zapłacą? Proszę w miarę dokładnie przytoczyć to co napisali.

Niestety nic nie odpowiedzieli na wezwanie zapłaty, jak tam dzwonię to ciągle mi mówią, że nie wiedzą kiedy zostanie uregulowany dług bo na koncie spółki nie ma pieniędzy.

Zatem trzeba wystąpić do sądu z pozwem i wnioskiem o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym.

Nie ma na co czekać, bo:

1. jest krótki 3-letni termin przedawnienia;

2. mogą uciekać z majątkiem (o ile już tego nie zrobili).

a czy jest jakaś różnica miedzy postępowaniem upominawczym prowadzonym przez e-sąd a postępowaniem upominawczym tradycyjnym?

e-sad jest tanszy i wygodniejszy, w zaleznoci takze od rejonu moze byc szybszy lub nie.

Na pewno jest jakaś różnica. Inaczej nie byłoby dwóch trybów :)

Proponuję, żeby zamiast żądać od nas tutaj wykładu na ten temat, poszukać najpierw informacji na własną rękę i później pytać o to, co jest niejasne.

Najlepiej zacząć tutaj:

https://www.e-sad.gov.pl/

Powrót