Spółka cywilna a z.o.o

• Autor wątku Autor wątku r0m3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

r0m3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam kilka pytań odnośnie tych spółek:

1) Możecie mi wskazać najistotniejsze różnice między nimi?
2) Czy możecie powiedzieć mi o najważniejszych minusach przy spółce cywilnej i z.o.o i plusach.
3) Czy jeśli Jan Kowaliski założy spółkę cywilną i po kilku misiącach/latach zdecyduje się na spółkę z.o.o to czy będzie musiał ogłosić bankructwo/ zamknąć swoją działalność i wtedy od nowa zakładać firmę/działalność jako spółka z.o.o? czy może normalnie bez większych problemów przerejestrować działalność ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

r0m3k napisał:
1) Możecie mi wskazać najistotniejsze różnice między nimi?

Łatwiej wskazać podobieństwa:
1. "Spółka" w nazwie. ;)

Spółka cywilna jest umową, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością to odrębna od "właścicieli" osoba prawna. To znaczy: spółka cywilna nie tworzy oddzielnego od "zakładających" ją osób bytu prawnego (dwie lub więcej osób umawia się, że będą razem działać). Sp. z o. o. jest niezależnym podmiotem.

r0m3k napisał:
2) Czy możecie powiedzieć mi o najważniejszych minusach przy spółce cywilnej i z.o.o i plusach.

To zależy od celu, jaki chcesz osiągnąć. To tak jak wskazywać plusy i minusy samochodu w porównaniu z kosiarką spalinową. I to, i to ma silnik, ale zastosowanie jest inne.

r0m3k napisał:
3) Czy jeśli Jan Kowaliski założy spółkę cywilną i po kilku misiącach/latach zdecyduje się na spółkę z.o.o to czy będzie musiał ogłosić bankructwo/ zamknąć swoją działalność i wtedy od nowa zakładać firmę/działalność jako spółka z.o.o? czy może normalnie bez większych problemów przerejestrować działalność ?

Jan Kowalski nie założy spółki cywilnej w pojedynkę. Może to zrobić ze znajomym. Praktycznie (w uproszczeniu) chcąc zmienić formę prawną działalności będzie musiał dopełnić szeregu czynności, jednak nowopowstała spółka z o. o. będzie mogła prowadzić działalność pod zbliżoną nazwą. Nie stanie się jednak kontynuatorem spółki cywilnej w sensie prawnym.

Spólka z.o.o jest lepszym rozwiązaniem...

S.c. jest miła i fajna do póki nie zaczynają sie problemy.

1)Możecie mi dokładnie wyjaśnić ten szereg czynności przy zmianie z s.c na z.o.o ?

2) Czy możecie powiedzieć mi o najważniejszych minusach przy spółce cywilnej i z.o.o i plusach. ( przy prowadzeniu czegoś na wzór domu aukcyjnego)

przeczytaj chocby na wikipedii i zadaj konkretne pytania.

witam
mam 2 pytania:
1 czy spolke z o o mozna zalozyc tylko we 2 osoby?
2 czy z razie upadlosci, bankructwa spolki z o o wspolnicy odpowiadaja przed wierzycielami majatkami wlasnymi, tak jak jest to w przypadku spolek cywilnych, czy odpowiadaja tylko kapitalem spolki z oo?

1. Może więcej.
2. Nie odpowiadają, odpowiadać mogą członkowie zarządu 299ksh

1 są równiez jednoosobowe spółki z oo

jesli zaloze spolke z o o we 2 osoby, to czy nie sa one automatycznie czlonkami zarzadu?

a jak to wyglada? jesli zalozymy sp zo o we 2 osoby, to jak wyglada sprawa z zarzadem?
zarzad chyba musi byc ustaniowiony..wiec w przypadku firmy 2 osobowej nie ma wielkiego wyboru.
czy moglbym prosic o dokladne wyjasnienie?

Tak zarząd musi być ustanowiony, ale można do niego wybrać dowolną osobę (także spoza grona wspólników).

Powrót