Spólka cywilna, nieodpowiedzialny wspolnik zadłużył

• Autor wątku Autor wątku as80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

as80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam jakies 2 lata temu zalorzylem wraz z kolega spółkę cywilną, spółka otrzymała od banku limit kredytowy 10 000. na poczatku bylo ok ale z czasem wspolnikowi odbilo i zaczal wyplacac i oplacac co sie dalo z konta firmy. Nie pomogly upomnienia i zablokowanie mu karty, robil przelewy. Z dniem 31 grudnia 2009 rozwiazalem spolkę. w umowie rozwiązania zawarty byl punkt który mowił iz moj wspolnik splaci ten dlug ale niema tam informacji do kiedy. wspolnik umwę podpisal i zobowiazal sie ze ureguluje konto. Mi bank blokuje kredyty dla nowej dzialalnosci z powodu zadluzenia poprzedniego konta. Czy jest jakis sposob aby zmusic go do splaty? jaki jest termin kiedy musi on to splacic mimo braku daty splaty? Co robic? pomocy !!!

Art.*455 kc*Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania.

Tylko ze on nie jest moim dluznikiem tylko banku, mi to przeszkadza ze jest zadluzenie, bankowi nie bo nalicza odsetki i zarabia ale odsetki juz przekraczaja linie kredytowa i niedlugo bank dopisze do BIKu.

as80 napisał:
w umowie rozwiązania zawarty byl punkt który mowił iz moj wspolnik splaci ten dlug ale niema tam informacji do kiedy. wspolnik umwę podpisal i zobowiazal sie ze ureguluje konto.

Przez tą umowę stał się Twoim dłużnikiem, ale umowa ta nie uprawnia Ciebie do wystąpienia p-ko byłemu wspólnikowi.

W tym momencie wobec banku odpowiadacie solidarnie - czym jest solidarność dłużników i jak wygląda egzekucja w takim przypadku możesz doczytać.

Tą kwotę długu, która bank wyegzekwuje od Ciebie będziesz mógł dochodzić następnie od eks wspólnika na podstawie tejże umowy. Podstawą do wystąpienia byłyby art. 376 albo 392kc.

W takim razie jesli bank doda mnie do BIKu to moge z tym wystapic do sadu przeciwko wspolnikowi?

albo z tym ze nie moge inwestowac bez mozliwosci kredytowej?

Istotnym jest to do czego się zobowiązał wspólnik w umowie.
Jeżeli zobowiązał się do zapłaty kwoty x wynikającej z tego długu Tobie w takim wypadku możesz go już teraz pozwać po określeniu terminu wymagalności tegoż zobowiązania w sposób podany przeze mnie w pierwszym poście.
Jeżeli zobowiązał się do zapłaty dla banku w takim wypadku ta umowa wywrze skutek dopiero po wytoczeniu powództwa przez bank i będzie uprawniać Cię do dochodzenia zwrotu spłaconej wierzytelności w całości od wspólnika.

Powrót