Spólka cywilna - obawy

• Autor wątku Autor wątku hector
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hector

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam. Mam zamiar założyć spółkę cywilną ze znajomym. Chciałbym się poradzić tutaj na tym forum, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy takiej formie wspólpracy, co powinno znaleźć się w umowie ?
Mój znajomy zdobył środki na działalność z puli środków unijnych. Na działalność spólki potrzebny jest sprzęt o wartości 60 000 zł. Takie środki zdobył z Unii. Zakładając spólkę i chcąc mieć w niej 50% udziałów muszę zwrócić mu 30 000 zł. Szczerze mówiąc on otrzymał te środki za w sumie frico i nie są to jego środki zaoszczędzone itp. Ja wykładam swoje 30 000 zł z oszczędności. W sumie to on w jakiś sposób zarobi dla siebie te 30 000 zł. Nie wydaje mi się to do końca uczciwe. W sumie nie wiem jak do tej sytuacji podejść. Może ktoś z forumowiczów mógłby coś podpowiedzieć, wyrazić swoją opinię.
Będę bardzo wdzięczny za każdy wpis.
To moja pierwsza firma i pierwszy własny biznes.

Ostatnia edycja:
Ostatnio, i to niedawno, niemało pisano na temat spółek cywilnych. Przejrzyj te tematy i posty.
Nie powielajmy tematów!!!

Piostan przejrzyj sobie dokładnie te tematy zanim coś napiszesz. Owszem było sporo o spólkach cywilnych, ale nie w takim kontekście o jakim piszę i pytam.

Powrót