spólka cywilna powołuje NZOZ

• Autor wątku Autor wątku renatka.mm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renatka.mm

Użytkownik
Odpowiedzi
34
wiem, że spółka cywilna podlega prawu cywilnemu, jednakże mam nadzieję, że tutaj znajdę pomoc

spółka cywilna powołała NZOZ, którego przedstawiciele jest kierownik. kierownik reprezentuje NZOZ i odpowiada za jego funkcjonowanie. czy kierownik powinien podpisywać umowy o pracę z ludźmi, których zatrudnia, czy współwłaściciel spółki? czy aby kierownik odpowiadał za swoją pracę przed spółką, wystarczy zawrzeć to w umowie o pracę z nim?

czy spółka cywilna może ustalić zarząd?

Kwestię reprezentacji i prowadzenia spraw spółki winna regulować umowa spółki, a jeżeli nie to 865, 866kc.
Z kierownikiem możesz zawrzeć jakąkolwiek umowę - o pracę, zlecenie itp.
Czy spółka cywilna może powołać zarząd? - tak, nie mniej jednak nie będzie to zarząd w rozumieniu przepisów ksh o spółkach kapitałowych.
Wspólnicy, którzy weszliby w skład takiego zarządu winni być traktowanie jako wspólnicy uprawnieni do prowadzenia spraw spółki.

a co w kwestii samozatrudnienia w takiej spółce? nie chodzi o stanowisko prezesa, ale świadczenie usług wynikające z wykształcenia.

znalazłam różne teorie na ten temat. czy współwłaściciel może podpisać taką umowę o pracę z kierownikiem, który jest osobą trzecią, powołaną przez spółkę do prowadzenia interesów działalności

renatka.mm napisał:
a co w kwestii samozatrudnienia w takiej spółce? nie chodzi o stanowisko prezesa, ale świadczenie usług wynikające z wykształcenia.

znalazłam różne teorie na ten temat. czy współwłaściciel może podpisać taką umowę o pracę z kierownikiem, który jest osobą trzecią, powołaną przez spółkę do prowadzenia interesów działalności

W nzoz-ie który powołała s.c nie możesz jako wspólnik zatrudnić się.
Co do zatrudniania pracowników. Niby umowe o prace podpisuje kierownik. Tak jak umowe z NFZ tez podpisuje kierownik. Chociaz w tym roku NFZ prosi o podpisy wszystkich wspólników.
Problem polega chyba na tym, ze własciwie nie wiadomo co to jest nzoz.

wobec tego co mogę zrobić, aby legalnie pracować we własnej firmie?

a wolontariat? nie jest to kwestia dodatkowego wynagrodzenia

proszę o pomoc

Majac własna firmę prowadzisz w niej działalnośc gospodarczą. Czyli jak to nazywasz pracujesz w niej.
Oczywiscie jezeli firma jest jednoosobowa lub jest to spółka cywilna. Jezeli jest to sp z o.o. lub akcyjna to wtedy firma zatrudnia Cie .

nawet jeśli chodzi o świadczenie usług?

a jak takie stanowisko wykazać do NFZ? bo przecież nie podpisuję żadnej umowy

Powrót