Spółka cywilna smierć wspólnika a roszczenia ZUS

• Autor wątku Autor wątku marian105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
interesuje mnie następująca ocena prawna. Jestem spadkobiercą. Przyjąłem spadek u notariusza z dobrodziejstwem inwentarza. Mój ojciec prowadził ze wspólnikiem spółkę cywilną. Zmarł jakiś czas temu. W umowie spółki był zapis że spadkobiercy mogą wejść w miejsce zmarłego. Tak też się stało. Firma została zamknięta miesiąc po moim wejściu do spółki. Spółka posiada jednakże zobowiązanie do ZUS: "O rozłożeniu na raty należności z tytułu składek za ZUS". Zobowiązanie to powstało przed 2009 rokiem i jest to dług na firmę. Ma zostać spłacane do końca 2023 roku. W umowie jest zapis że w przypadku braku spłaty dwóch rat umowa zostaje automatycznie rozwiązana i wszelkie tytuły egzekucyjne ponowie zaczynają obowiązywać (chodzi o abolicję z której skorzystali wspólnicy z ZUS). Drugi wspólnik zobowiązał się spłacać do ZUS te raty. Jednakże nie mam tego na piśmie a umowa nie została zmieniona po śmierci mojego ojca.

1. Co się stanie w przypadku śmierci drugiego wspólnika? Kto jest zobowiązany płacić dalej?
2. Czy umowę i ewentualne roszczenia przejmują spadkobiercy żyjącego wspólnika czy ja także?
3. Co się wydarzy jeżeli spadkobiercy żyjącego wspólnika nie przyjmą po nim spadku jak umrze. Czy roszczenia zusu spadnie na mnie?
4. jak mogę się zabezpieczyć aby to wspólnik mojego ojca odpowiadał tylko za zobowiązania spółki i za roszczenia z tej umowy?

Powrót