spółka cywilna

• Autor wątku Autor wątku leonnn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leonnn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam poniższy kazus do rozwiązania, niestety potzrebuję pomocy:(. Będę bardzo wdzięczny:)

Spółka cywilna "Gama" w M. składająca się z 4 wspólników w marcu 2004r. została wpisana do rejestru sądowego jako spółka z o.o. Jeden z wierzycieli spółki cywilnej pozwał wszystkich jej wspólników i spółkę z o.o. „Gama" domagając się zasądzenia należności wynikającej z zawartej przed dokonaniem wpisu do rejestru umowy. Pozwani wnieśli o oddalenie powództwa zarzucając, że wierzyciel może domagać się zaspokojenia wierzytelności tylko z majątku spółki z o.o., która przejęła cały majątek wspólny wspólników byłej spółki cywilnej albowiem do przekształcenia spółki cywilnej w spółkę jawną nie stosujemy przepisów o przekształceniu spółki jawnej w inna spółkę handlową.
• Proszę ocenić zasadność powództwa i przedstawić zasady odpowiedzialności wspólników spółki cywilnej, która została wpisana do rejestru jako spółka z o.o. za jej zobowiązania.

a sam masz jakieś przemyślenia lub propozycje? czy liczysz na gotowca?

Podstawa prawna:
551 § 2 KSH, 551 § 3 KSH
Uzasadnienie:
W myśl art. 551 § 2 KSH. „Spółka cywilna może być przekształcona w spółkę handlową, inną niż spółka jawna. Przepis ten nie narusza przepisów art. 26 § 4-6”. Natomiast art. 551 § 3 KSH uzupełnia, iż „Do przekształcenia, o którym mowa w §2 zdanie pierwsze stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące przekształcenia spółki jawnej w inną spółkę handlową, z tym że do skutków przekształcenia stosuje się art. 26 § 5”.

Nie jestem pewna czy dobrze myślę i czy to wystarczy.

a teraz odnieś tę wiedzę do zadania i wyciągnij wnioski

gdybym nie potrzebował pomocy, to nie prosiłbym o nią :]

bardziej chodzi mi o punkt

-przedstawić zasady odpowiedzialności wspólników spółki cywilnej, która została wpisana do rejestru jako spółka z o.o. za jej zobowiązania.

obawiam się że niezbyt uważnie przepisywałeś zadanie domowe.

nie można "spólki cywilnej wpisać do rejestru jako spółkę zoo" tak samo jak nie można motocykla wpisać do rejestru samolotów.

ja tego nie przepisywałem ;] Wykładowca wysłał mi kazus do rozwiązania na pocztę...

gdyby nawet założyć że "wpisanie" oznacza przekształcenie (w spółkę zoo), to skopane jest uzasadnienie zarzutu pozwanych mówiące o przekształceniu cywilnej w jawną mimo że cywilna przekształciła się w zoo.

druga rzecz, zaznaczono co się działo w 2004 a nie podano kiedy złożono pozew przeciwko wspólnikom.

zadanie napisane jest chaotycznie, dlatego zakładałem że są błędy w przepisywaniu.

a może chodzi o to, aby student wyłapał bzdury i wypunktował że spółek cywilnych nie wpisuje się do rejestru itd?

Powrót