spółka GmbH i jej koszta

• Autor wątku Autor wątku erwin90cbr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erwin90cbr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie,

Mam kilka pytan odnosnie zalozenia spolki GMBH i jej rozliczenia w Niemczech.

Temat jest troche zagmatwany ale moze ktos bedzie potrafil mi cos podpowiedziec.

Mieszkam w Polsce i prowadze dzialalnosc zwiazana z Spedycja transportowa.

Chcialbym zarejestrowac dzialalnosc w Niemczech ( temat zwiazany z meldunkiem i rejestracja to zaden problem ) oraz miec oddzial Niemieckiej firmy w Polsce.

Pytania nasuwaja sie odnosnie samych kosztow i odprowadzania skladek w Niemczech.
W jakiej wysokosci sa skladki emerytalne oraz ubezpieczenie ?

Jakie koszta skladek beda zwiazane z prowadzeniem tego typu dzialalnosci przy obrocie miesiecznym 30tys euro i zarobkach w granicach 2500euro.

Dziekuje za odpowiedz.

Zbyt malo danych aby odpowiedziec na pytanie.

Kto mialby pobierac wynagrodzenie i z jakiego tytulu. I gdzie ten ktos bedzie mieszkal? Mozna optymalizowac koszty miejscem zamieszkania i tytulem dochodu.

chriss101 napisał:
Zbyt malo danych aby odpowiedziec na pytanie.

Kto mialby pobierac wynagrodzenie i z jakiego tytulu. I gdzie ten ktos bedzie mieszkal? Mozna optymalizowac koszty miejscem zamieszkania i tytulem dochodu.

Wlasciciel spolki tzn. Ja . Wynagrodzenie na podstawie umowy spedycji z tylu swiadczdnia uslug posredniczenia w transporcie. Mieszkanie to kwestwia wpsorna wlasnie bo nie mam zamiaru szczerze wyprowadzac sie do Niemiec a chcialbym jedynie miec zarejestrowana tam firme.

Ciekaw jestem jaka bylaby roznica kosztow prowadzenia firmy w Niemczech a w Polsce. Bo kwestia pracy, pozyskanie klientow i jest to duza roznica. Firma Niemiecka jest korzystniejsza

Wlasciciel spolki, czyli wspólnik, czyli dochod z dywidendy? Czy tez wlasciciel spolki ma być członkiem zarządu i mieć kontrakt menedżerski?

Nic z takich zeczy, jednoosobowa spolka GmbH .

Bede zameldowany w Niemczech i tam chce sie rozliczac a nie w Polsce.

Chodzi mi o roznice kosztow samej spolki w Niemczech a w Polsce

Powrót