Spółka jawna a obniżony ZUS

• Autor wątku Autor wątku GhousT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GhousT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam!
Mam następujące pytanie:
Do spółki cywilnej należny założyć działalność gospodarcza gdzie przysługuje obniżony zus jeśli jest to nasza pierwsza działalność. Czy w jawnej gdzie nie trzeba zakładać dział. gosp. bo dochód jest rozliczany na os. fizyczne tez przysługuje obniżony zus ?

Pozdrawiam

nie przysługuje - art. 18a ustawy o sus

pytanie dodatkowe:
czy wobec powyższego można założyć jednoosobową działalność, gdzie przysługuje obniżony zus, a potem będąc wspólnikiem spółki jawnej płacić jedynie ubezpieczenie zdrowotne?

jeśli dobrze liczę to jest to mimo wszystko bardziej opłacalne niż pełny zus tylko w spółce, tak?

i jeszcze jedno, nie do końca na temat:
czy będąc wspólnikiem spółki cywilnej należy odprowadzać składkę zdrowotną dwukrotnie, raz z tytułu jednoosobowej działalności i drugi raz ze spółki?

1. zbieg tytułów do ubezpieczeń dający prawo wyboru tytułu; tańsze nie zawsze znaczy bardziej opłacalne :D
2. s.c. to jedyna działalność tzn. nie ma żadnego drugiego wpisu do ewidencji w zw. z prowadzeniem jakiejś innej działalności poza spółką? - to wtedy jedna zdrowotna

ad 2. to off topic, ale nurtuje mnie niezmiernie: czy bycie wspólnikiem s.c. blokuje możliwość wykonywania działalności jednoosobowo? chodzi mi o możliwość wystawiania faktur jako jednoosobowa działalność, czy rozliczania kosztów leasingu (gdzie umowa była podpisana na DG zanim powstała spółka).

Powrót