Spółka jawna - aneks do umowy - tekst jednolity

• Autor wątku Autor wątku klon348
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klon348

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Jestem wspólnikiem spółki jawnej. Spółka posiada umowę podpisaną jakieś pół roku temu. Teraz zmienialiśmy wysokość wkładu i sporządziliśmy aneks do umowy. Zawarliśmy w nim który paragraf podlega zmianą i jakie jest jego nowe brzmienie.
Złożyłem wniosek do KRS wraz z aneksem i dostałem taką odpowiedz.

"II. wezwać wnioskodawcę do złożenia tekstu jednolitego umowy spółki oraz uiszczenia opłaty od wniosku o złożenie dokumentu ...."

"Uzasadnienie

Wnioskodawca dokonał zmiany umowy spółki. Nie przedłożył jednocześnie tekstu jednolitego umowy spółki do czego zobowiązuje przepis art. 9 ust. 4 ustawy z 20.08.1997 roku o krajowym rejestrze sądowym...."

Co to jest ten tekst jednolity i jak on ma wyglądać? Czy to jest powtórzony tekst umowy razem ze zmianami w aneksie? Ale jak go wtedy zatytułować i jakie daty tam podać (czy datę z aneksu)? Czy aneks jest tu ważny czy można go wyrzucić?
Nie wiem czy to problem ale do US złożyłem PCC z aneksem. Czy bedzie to jakiś problem.

Pozdrawiam
klon348

Tworzysz tekst jednolity, informujesz, że na podstawie uchwały takiej a takiej została zmieniona i ujednolicona pierwotna wersja umowy spółki.

klon348 napisał:
Co to jest ten tekst jednolity i jak on ma wyglądać? Czy to jest powtórzony tekst umowy razem ze zmianami w aneksie?
Dokładnie tak
klon348 napisał:
Ale jak go wtedy zatytułować i jakie daty tam podać (czy datę z aneksu)? Czy aneks jest tu ważny czy można go wyrzucić?

Zatytułować - tekst jednolity umowy spółki jawnej z dnia..., zmienionej aneksem z dnia... Dlaczego wyrzucać aneks? Skąd?

Dzięki wielkie. A czy data tekstu jednolitego może być późniejsza od aneksu? Żeby KRS znów się nie doczepił. Bo w informacjach dla KRS o zmianie umowy wpisałem że to aneks z dnia 10.11.2010

tekst jednolity nie ma daty - jest w nim data umowy oraz daty zmian - jest aktualny na datę ostatniej zmiany

Jeszcze jeden szczegół.
Czy w tekście jednolitym jako datę zawarcia umowy dajemy datę z pierwotnej umowy? Pytam bo miałem w niej taki tekst "W dniu 14.06.2010, w Warszawie pomiędzy (lista wspólników) została zawarta umowa o treści przewidzianej w następujących paragrafach

§1
Strony, jednomyślnie oświadczają, że niniejszym powołują spółkę jawną
"
itd.

Czy zachowujemy ten tekst niezmienny?

FraZeolog - ostatni post wysłałem jak nie widziałem twojej ostatniej odpowiedzi więc można je uznać za niebyłe :). Rozumiem że tekst zachowuję poprzedni w niezmienionej formie.

Powrót