Spółka jawna - pytania przed rejestracją

• Autor wątku Autor wątku Spankin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spankin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

mam kilka pytań nt spółki jawnej, gdyż niedługo zamierzam ze wspólnikiem takową założyć

1. Czy wspólnicy wykonujący pracę na rzecz spółki muszą mieć z nią podpisaną jakąkolwiek umowę o pracę? Jeśli wspólnik nie ma umowy o pracę w jaki sposób może uzyskać comiesięczny dochód z firmy?
  2. Jeśli wspólnik pracuje już na umowę o pracę w innej firmie, która firma odprowadza składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne i czy ma to jakiś dodatkowy wpływ na pracę w dotychczasowej firmie lub w nowej?
  3. Jakie formalne kroki należy podjąc aby większyć kapitał funkcjonującej spółki?
  4. Czy poza składkami na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne pracowników są jakieś obligatoryjne okresowe koszty jakie spółka ponosi z tytułu prawa i jeśli tak to w jakiej wysokości?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Jako, że nikt nie odpisał to może ja napiszę, to co się dowiedziałem, może się komuś przyda w przyszłości...

1. Nie muszą. Dochód z firmy można uzyskać poprzez pobieranie zaliczek na poczet rocznej dywidendy.

2. Składka na ubezpieczenie społeczne pobierana jest w dwóch firmach, na ubezpieczenie zdrowotne w ten pierwszej. To jedyny wpływ na umowę o pracę i bycie wspólnikiem sp.j.

3. Wystarczy zwykły przelew odpowiednio zaksięgowany.

4. Nie ma. (poza oczywistymi - wynajem lokalu, opłata za prąd, podatki dochodowe itp.)

Powrót