Spółka Ltd - kilka ważnych pytań

• Autor wątku Autor wątku redirox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redirox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, założyłem spółkę Ltd w Anglii i mam kilka kluczowych pytań.

Moja działalność polega na usługach internetowych, głównie są to rachunki o tytule "najem powierzchni reklamowej na www.xxx.pl"

Spółki nie rejestrowałem do vat, bo póki co nie potrzebne.

Czyli wystawiam firmą rachunki na 0%.

Firma pośrednicząca założenie mi spółki wysłała mi poradnik.
Wypłacanie pieniędzy ze spółki. Pieniądze ze spółki można wypłacać na trzy sposoby:
- poprzez wynagrodzenie za sprawowanie funkcji dyrektora. Ponieważ wynagrodzenie powyżej
kwoty wolnej od podatku i National Insurance (7755 funtów rocznie w roku podatkowym
2013/14) jest wysoko opodatkowane poprzez podatek dochodowy oraz składki ubezpieczenia
społecznego to rekomendowałbym ograniczenie pensji do tej wysokości. Proszę jednak
pamiętać, że pieniądze w ten sposób można wypłacać jedynie za pracę wykonaną w Wielkiej
Brytanii.

- poprzez zwrot kosztów. Spółka może refundować Państwu poniesione koszty, które
ponieśliście w związku z wydatkami spółki z pieniędzy prywatnych. W tą kategorię wchodzi
także zwrot pieniędzy związany z użytkowaniem mieszkania dla celów biznesowych oraz
‘milleage’ za użytkowanie prywatnego samochodu dla celów spółki. Aby taki zwrot był możliwy
bez raportowania do urzędu podatkowego spółka musi wystąpić o tzw. dyspensację.
- poprzez dystrybucje zysku, czyli dywidendę. Dywidenda nie może być wyższa niż aktualny i
zachowany z lat poprzednich zysk spółki. Dywidenda może być wypłacona po zakończeniu roku
księgowego i przygotowaniu sprawozdania finansowego lub poprzez zaliczki w ciągu roku. W

Pogrubiłem fragment pewien. Moja działalność jest niematerialna. Jest ona w internecie tak? Czyli jak mam to rozumieć, że ja jako dyrektor mogę pobierać pensję za pracę w UK ? Nie mam określonego miejsca pracy.

I jeszcze zna ktoś jakieś sposoby na wyciągnięcie pieniędzy ze spółki ? Bo kwota wolna od podatku jest dość niska w moim przypadku.

Można zrobić tak, że ktoś z Polski prowadzi działalność i wystawi mojej spółce w Anglii fakturę za jakaś usługę np. reklamę ?

Forum nie służy do obchodzenia prawa.

Od dochodów uzyskiwanych przez polskiego rezydenta, którym jesteś, w tym z wynagrodzenia za pracę lub usługi czy dywidendy, płaci się polski podatek dochodowy.

Madame Edwarda napisał:
Forum nie służy do obchodzenia prawa.

Dobre. Pracujesz w US?

A co do Twojego pytania redirox to wyślij zapytanie poprzez www.hmrc.gov.pl czy nie będąc rezydentem w UK i mając spółkę możesz pobierać wynagrodzenie i czy mieszkając w Polsce obowiązują Ciebie podatki w UK. Mi się wydaje (podkreślam że tylko mi się wydaje) że mieszkając w Polsce cały Twój dochód w UK będzie opodatkowany w Polsce. Dopiero w momencie mieszkania w Anglii podatki Angielskie zaczną Ciebie obowiązywać. Więc nawet jeżeli wyjdzie Ci podatek w UK to będzie należał Ci się zwrot tego podatku ze względu na prawo pozwalające unikać podwójnego opodatkowania ale cały zarobek uwzględniasz w Polsce na rozliczeniu i w Polsce podatek opłacasz. Bawienie się w faktury w tym wypadku jest bez sensu. I nie da się tego ominąć ponieważ musiałbyś fizycznie udowadniać że mieszkasz w UK a nie w Polsce.

Gdyby z tym podatkiem jednak nie do końca było jak pisałem to płacisz sobie minimalne wynagrodzenie przez rok a potem do 36 tys. funtów możesz sobie raz w roku wypłacić dywidendy bez dodatkowego opodatkowania, tzn. zysk ten jest opodatkowany w spółce a wypłacony Tobie nie jest opodatkowany. Powyżej tej kwoty płacisz dodatkowo 20% podatku, ale tutaj pewnie też trzeba się zorientować czy można tego uniknąć ze względu na podwójne opodatkowanie.

Generalnie mieszkając w Polsce nie powinny Ciebie dotyczyć podatki w UK tylko w Polsce a podatki spółki to podatki w UK. Żeby zmniejszyć opodatkowanie spółki w UK wypłacasz sobie większe wypłaty co dla spółki jest kosztem. Nie wiem czy dla osób które nie są rezydentami jest obowiązek opłacania składek zdrowotnych.

Osobiście skoro Twoja praca jest przez internet to wywalaj z Polski do UK i tu prowadź swoją spółkę tak jak do tej pory. Tam nie ma po co siedzieć i użerać się z urzędasami.

Ostatnia edycja:
alvi napisał:
Dobre. Pracujesz w US?
Wystarczy przeczytać regulamin:

§9 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje,

FreeG napisał:
Wystarczy przeczytać regulamin:

§9 Zabronione jest umieszczanie na forum postów, które zawierają jakiekolwiek treści lub materiały niezgodne z obowiązującym prawem RP, mające na celu jego obejście lub naruszające dobre obyczaje,

Hmm.. a przypadkiem prawo UE nie jest nad polskim? Jeśli Polska wpakowała się w bagno zwane Unią Europejską, to jego obywatele nawet powinni stosować się do prawa w Unij.

Działalność internetową spokojnie możesz prowadzić w Anglii, i wypłacać sobie kasę jako dyrektor. Musisz zgłosić to w PIT przy rozliczeniu w Polsce, ale już w Polsce US nie może Ci zabrać Twoich pieniędzy w podatkach.

Powrót