Spółka w Niemczech a Kuroniówka

• Autor wątku Autor wątku miras19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miras19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie,

mam pytanie co do zasiłku dla bezrobotnych. Mój ojciec pracował przez ostatnie 3 lata w Niemczech. Miał 3 osobową spółkę w której byli oni zatrudnieni i wykonywali usługi na terenie Niemiec. Niestety w związku ze spadkiem zamówień, jest zmuszony do wyrejestrowania się z prowadzonej spółki. Punkt o świadczeniach dla bezrobotnych:

h) byli zatrudnieni za granicą przez okres co najmniej 365 dni, w okresie 18 miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy, i przybyli do Rzeczypospolitej Polskiej jako repatrianci,

wskazuje że się należy, jednak jak byli zatrudnieni, wg. mnie jeżeli ktoś prowadzi spółkę i jest w niej zatrudniony to również ma prawo do takiego świadczenia.

Proszę o wyrażenie opinii

Dziękuje z góry za pomoc

Wyraźnie jest mowa o zatrudnieniu, a nie o prowadzeniu działalności gospodarczej.

I ten przepis w ogóle nie dotyczy Pana ojca. Ojciec powinien postarać się o dokument E 301 pozwalający na zaliczenie okresów uprawniających do świadczeń z tytułu bezrobocia w całej UE. Ojciec mógłby też zorientować się, czy może ubiegać się w Niemczech o zasiłek dla bezrobotnych (niemiecki) i ewentualnie transferować jego wypłatę do Polski przez 3 miesiące. Sugeruję kontakt z niemieckim urzędem pracy oraz w Polsce z Wojewódzkim Urzędem Pracy.

Przerzucę temat również na forum Niemcy.

Powrót