Spółka z o.o. a akt notarialny

• Autor wątku Autor wątku emptyman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emptyman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam wszystkich, proszę o pomoc
i od razu przepraszam, że idę na łatwiznę pisząc na forum, pewnie udałoby mi się przebrnąć przez problem przeszukując zawartości internetu, jednak nie jest to wynik mojego lenistwa, a braku czasu.

Interesuje mnie, czy przy zakładaniu spółki z o.o., a ściślej, przy zawieraniu umowy spółki jest koniecznym skorzystanie z usług notariusza? Czy jest zasadne szukanie tutaj oszczędności? Ponieważ z zebranych przeze mnie informacji wynika, że umowa spółki musi być spisana w formie aktu notarialnego, ten zaś może być wystawiony tylko w towarzystwie notariusza, mniemam, że takiej możliwości nie ma. Czy mam rację? Czy też w moim rozumowaniu czai się błąd?

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Tutaj Pan nie zaoszczędzi. Spółka z o.o. powinna zostać zawarta w formie aktu notarialnego.

Dziękuję za odpowiedź.

No właśnie to sformułowanie, że "powinno" mnie zastanawia, ponieważ skoro powinno robić się to w ten sposób to znaczy, że jest również inny, którego nie powinno się stosować, ale który istnieje i, przynajmniej tak myślę, jest - hmm - "legalny".

Pozdrawiam.

Wyrazenie z art.157par2 ksh "powinna" jest uzyte w odniesieniu do ważnosci umowy. Umowa spolki z o.o. wymaga Formy aktu notarialnego ad solemnitatem. Zawarcie umowy w innej formie prowadzi do bezwzglednej niewaznosci umowy sp. z o.o.

Dobrze, dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

Gwoli ścisłości, nie jest to moja sytuacja, raczej zadanie. Mam ocenić sytuację, w której dwaj bracia chcą założyć małą, rodzinną firmę w postaci spółki z o.o. i chcą sami spisać umowę spółki. Pewnie taka specyfika sytuacji niewiele zmienia, prawda?
Jeśli tak to jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

emptyman napisał:
Dobrze, dziękuję serdecznie za odpowiedzi.

Gwoli ścisłości, nie jest to moja sytuacja, raczej zadanie. Mam ocenić sytuację, w której dwaj bracia chcą założyć małą, rodzinną firmę w postaci spółki z o.o. i chcą sami spisać umowę spółki. Pewnie taka specyfika sytuacji niewiele zmienia, prawda?
Jeśli tak to jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

nie. nic nie zmienia. tylko w formie aktu notarialnego..

Powrót