Spółka z o. o. a Urząd Skarbowy

• Autor wątku Autor wątku Cedorn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cedorn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,

mam taką sytuację, że okazało się, że mój przełożony w spółce (ja mam 25% a on 50% - większość decyzyjną) nie opłacał na czas pitów z umów i nie składał zeznań podatkowych etc. W związku z tym firmie grożą reperkusje ze strony US.

Czy ja jako członek zarządu ponoszę jakiekolwiek reperkusje? On mówi, że tylko on, jako prezes z 50%, ponosi w takim układzie odpowiedzialność prawną i majątkową, zaś co się tyczy firmy - może ona po prostu zostać zamknięta, ale ja jako ja nie poniosę żadnej odpowiedzialności za jego czyny.

Czy jest to prawdą?

Jesteś członkiem zarządu czy tylko udziałowcem? Jeżeli członkiem zarządu to odpowiadasz solidarnie jeżeli tylko udziałowcem to nie.

artaud1970 napisał:
Jesteś członkiem zarządu czy tylko udziałowcem? Jeżeli członkiem zarządu to odpowiadasz solidarnie jeżeli tylko udziałowcem to nie.

Jestem także członkiem zarządu. Byłbyś w stanie podać mi przepisy prawne, które o tym mówią? Albo gdzie dokładnie mam ich szukać?

Co mi dokładnie grozi, grzywna?

Odpowiedzialność majątkowa 299 ksh. Pozostałe rzeczy też w ksh będą, ale nie wiem jakie reperkusje grożą ze strony US oprócz majątkowych.

Odpowiedź art. 116 ordynacji podatkowej Za zaległości podatkowe spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji, spółki akcyjnej lub spółki akcyjnej w organizacji odpowiadają solidarnie całym swoim majątkiem członkowie jej zarządu, jeżeli egzekucja z majątku spółki okazała się w całości lub w części bezskuteczna, a członek zarządu nie wykazał, że

Powrót