Spółka z o. o. - jeden udziałowiec, jeden członek zarządu

• Autor wątku Autor wątku mcbarlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcbarlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Chciałbym się zorientować czy spółka z o. o. gdzie jedna osoba ma 100% udziałów, a druga jest jedynym członkiem zarządu jest traktowana jako jednooosobowa czy już nie? Wybaczcie, bo wiem jak to brzmi, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Głównie zależy mi na tym aby uniknąć konieczności podpisywania wszystkich umów notarialnie.

Przepis przewiduje zawieranie umów w fomie aktu notarialnego jedynie wtedy, gdy jednoosobowy wspólnik jest zarazek jedynym członkiem zarządu i chodzi oczywiście tylko o umowy pomiędzy takim wspólnikiem, a spółką.

witam,

prezes sp.z o.o. i zarazem jedyny wspólnik ma zajęcie komornicze za dług z przeszłości (ten dług nie ma nic wspólnego ze sp z o.o. , powstał wiele lat przed jej założeniem). Czy w takim wypadku udziały jedynego wspólnika/prezesa są zagrożone zastawem za ten dług ?

A dlaczego nie? Każdy dług powstał kiedyś - więc co to za argument? Dłużnik ma majątek w postaci udziałów w spółce - więc czemu komornik nie miałby ich zająć i w końcu zaspokoić pokrzywdzonego wierzyciela? Niech prezes dłużnik w końcu uwolni się od zobowiązania, które winien już dawno spłacić, a on zamiast spłacać - spółki sobie zakłada.

tak planuje zrobić, choć to dłużnik jest również pokrzywdzony, bo żyrował kredyt, który nie został spłacony.
Co jeśli postepowanie egzekucyjne w stosunku do dłużnika zostało umorzone z uwagi na bezskutecznosć egzekucji ? Czy komornik za jakiś czas może ponownie wszczac postępowanie egzekucyjne ? Jakie wyjścia w takiej sytauacji ma niezaspokojony wierzyciel ?

Powrót