Spółka z o.o. JEDNOosobowa + "cichy" wspólnik

• Autor wątku Autor wątku wilczyduch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wilczyduch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich
Bardzo proszę o pomoc i konstruktywne sugestie w nastepującym temacie:

Na początek krótka charakterystyka spółki i relacji personalnych
Wraz ze wspólnikiem chcemy rozpocząć własną działalność "x" (posiadamy w tej branży doświadczenie i wiedze). Ze względów marketingowych i charakterystyki branży chcemy by była to Sp. z o.o. a nie np. s.c. czy s.j

Wspólnik ze względu na brak kapitału finansowego będzie funkcjonował w spółce jako "pracownik", wnosząc jako aport (oczywiście umownie) swój czas i wiedzę.

Ja, jako osoba z kapitałem wyłoże 100% gotówki i również swój czas oraz wiedzę
Dlatego właśnie spólka będzie na początku spółką jednoosobową

i tutaj pojawiaja sie moje pytania niestety jeszcze jako laika:
1. Jaką funkcję pelnić w spólce aby mieć nad nią pełną kontrolę
2. Czy mogę być zarówno udziałowcem, członkiem zarządu jak i prezem? Czy jeśli tak, to czy jako udziałowiec powołuje sam siebie na członka zarządu i później sam siebie powołuje na prezesa?
3. Czy jest możliwość sporządzenia umowy spólki w taki sposób by co miesiąc pobierać z niej zyski w wysokości 100%?
4. W jaki sposób "związać" wpólnika z firmą aby czuł się odpowiedzialny za jej rozwój i np. nie zostawił mnie po 3 miesiącach na lodzie. (wolę być jakoś zabezpieczony bo jestem życiem nauczony, że nawet najlepsi koledzy potrafia wystawić człowieka do wiatru)

Jeśli macie drodzy koledzy i koleżanki jakieś sugestie i ważne informacje które mogą mi się w przyszłości przydac, to BARDZO proszę o takie informacje.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Dużo tych pytań i sprawa nie jest banalna.

Zacznę od tego, ze wkładem w spółce z o.o. nie może być świadczenie pracy ani innych usług. Więc kolega nie mógłby mieć statusu wspólnika. Jest oczywiście możliwość jego zatrudnienia, ale nie będzie on wspólnikiem a jedynie pracownikiem.
Można natomiast założyc jednosobową sp. z o.o. a kolegę zatrudnić jako pracownika do czasu uzyskania przez niego jakiegoś kapitału. Następnie podwyższyć kapitał zakładowy o gotówkę, którą ógłby on wnieść i poprzez przystąpienie do spółki oraz objęcie nowych udziałów stałby się wspólnikiem.

1. Zarządzanie spółką z o.o., w tym składanie oświadczeń woli
(zawieranie umów itd) należy do zarządu spółki, który może być jedno lub wieloosobowy. Prezes zarządu jest po prostu jego członkiem, mającym charakter podobny do przewodniczącego. Zwykle prezes może składać oświadczenia w imieniu spółki indywidualnie, ale musi być to zawarte w umowie spółki.

2. Tak. Ponadto w umowie spółki można zawrzeć postanowienie, iż pierwszym prezesem zarządu będzie wspólnik x.

3. Co do wypłat z zysku to raczej jest to niemożliwe. Uzasadnienie byłoby dośc długie, dlatego odsyłam do lektury art. 191-197 kodeksu spółek handlowych.

4. W kwestii związania wspólnika to ciężka sprawa. Proponuje uzależnić możliwośc zbycia udziałów od zgody spółki. Można także ograniczyć taką możliwość, ale w obecnej chwili nie mogę wymyślić jakiegoś sensownego postanowienia umowy w tym przedmiocie.

Mam nadzieję, że nic nie przekręciłem i moje uwagi będą pomocne.

Bagislaw - bardzo dziękuje za odpowiedz. Uwagi są pomocne.
Temat pozostawiam dalej otwary i jesli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi, sugestie, bardzo proszę o aktywny udział w poście.

Powrót