Spółka z o.o - podstawowe pytania

• Autor wątku Autor wątku Desconocido
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Desconocido

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Jako, że w najbliższym czasie zamierzam otworzyć spółkę z o.o, posiadam pare prostych pytań.

1) Jak wygląda sytuacja w której zakładam spółkę, ze wspólnikiem mamy po 50% udziałów. Jako, że na początku naszego biznesu będziemy prowadzić firmę tylko we dwójkę i nie chcemy płacić składek ZUS, to pytanie brzmi- kto będzie piastował jakie stanowisko? Rozumiem, że we dwójkę będziemy w zarządzie spółki? Czy jeżeli mam być prezesem spółki, to muszę być zatrudniony na umowę o pracę? Skutkować to będzie dodatkowym kosztem w postaci zusu? Czy istnieją sposoby na lepsze rozwiązanie?

2) Czy jeżeli jeszcze nie chcemy mieć (nie potrzebujemy) własnej siedziby firmy, pracować będziemy zdalnie. Czy wpisując jako siedzibę spółki mieszkanie, któregoś ze wspólników nie narażamy się na łamanie prawa?

3) Kwestia wypłacania pensji dla właścicieli spółki. Spółka z o.o jest podwójnie opodatkowana. Czy jesteście w stanie polecić sposoby na optymalizacje? Jak można uniknąć wysokich podatków?

4) S24- czy rzeczywiście jest do dobra opcja na założenie spółki? Ze względu na koszty, wydaje się być korzystna. Ktoś kto otwierał spółkę w ten sposób, mógłby się podzielić informacją z pierwszej ręki jak to wyglada? Jakie są całkowite koszta, ewentualne problemy jakie napotkaliscie na swojej drodze.

Mam nadzieje, że napisałem to w dobrym miejscu i w miarę zrozumiałym językiem. Za każdą pomoc, serdecznie dziękuję.

Również dołączam się do pytań, mam ten sam problem, chcę założyć sp zoo, byłem nawet u Radcy Prawnego, który pełni dyżur u mnie w mieście, ale jak się dowiedziałem to "nie wszystko może mi powiedzieć"😂 bardzo interesuje mnie właśnie sprawa umów i wypłat dla wspólników

Desconocido napisał:
kto będzie piastował jakie stanowisko?
tak jak się umowicie
Desconocido napisał:
we dwójkę będziemy w zarządzie spółki?
jesli tak sie umówicie
Desconocido napisał:
jeżeli mam być prezesem spółki, to muszę być zatrudniony na umowę o pracę?
Może pan,ale wtedy powstanie obowiazek odprowadzania składek
Desconocido napisał:
Skutkować to będzie dodatkowym kosztem w postaci zusu?
umowa o pracę = zus
Desconocido napisał:
Czy istnieją sposoby na lepsze rozwiązanie?
Tak, sam wpis do krs jako prezesa na podstawie uchwały
Desconocido napisał:
Czy jeżeli jeszcze nie chcemy mieć (nie potrzebujemy) własnej siedziby firmy
Jeżeli ustawa lub oparty na niej statut nie stanowi inaczej, siedzibą osoby prawnej jest miejscowość, w której ma siedzibę jej organ zarządzający - art 41 kc.
Siedziba to miejscowosć, nie adres. Sam widziałem spółkę w KRS'ie która miała tylko wpisaną miejscowość - bez skonkretyzowanego adresu, i weź ich teraz pozwij.....Paranoja...
Desconocido napisał:
wpisując jako siedzibę spółki mieszkanie, któregoś ze wspólników nie narażamy się na łamanie prawa?
A czy czasem za te częsci nieruchomosci które przeznaczone sa na prowadzenie działalnosci gospodarczej nie jest wyższa stawka podatku od nieruchomości?
I czy czasaem użyczenie lokalu spólce, która jest odrębnym podmiotem nie generuje po jej stronie przychodu?
Desconocido napisał:
Spółka z o.o jest podwójnie opodatkowana.
Nie jest - spółka płaci tylko dochodowy od siebie, to co dostają wspólnicy to ich przychód i to oni sobie za swoje płacą.
Desconocido napisał:
S24- czy rzeczywiście jest do dobra opcja na założenie spółki?
A zna pan szybsza?

Powrót