Spółka z O.O. prezes nie płaci.

• Autor wątku Autor wątku Zegarbije
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zegarbije

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Jestem w spółce, która ma przychód z wynajmu powierzchni lokalowych 35 lokali. Wszyscy wspólnicy (15tu) wynajmują też lokale od spółki. Każdy najemca sumiennie płaci, ale prezes nie płaci co miesiąc, raz do roku albo na dwa lata zapłaci 70tys.zł. Jak się to wszystko zgadza w dokumentach? , wytłumaczy mi ktoś?, mamy co roku wypłacane dywidendy.

Prezes też dzierżawi lokal od spółki i jest jednocześnie wspólnikiem.

Sądzisz, że ktoś bez zapoznania się z dokumentami będzie w stanie odpowiedzieć na zadane pytanie ?
Bez urazy, ale tu nikt nie ma szklanej kuli :)

Myślę, że nie trzeba zaglądać w dokumenty. Na logikę : faktury są wystawiane najemcom np. w 2020 roku co miesiąc, a prezes ureguluje swoje faktury z 2020roku w 2022 roku jedna kwotą. Fizycznie nie ma pieniędzy od prezesa na koncie bankowym spółki w 2020roku, ale są jako nadpłata w 2022r. , dobrze rozumuje? czy to w ogóle legalne?

Czy ktoś jest na tym forum co może mi to wytłumaczyć?

Ciężko tłumaczyć coś bez dobrego opisu sprawy i dokumentów. Wybierz się z papierami do prawnika w realu.

Ale czego nie rozumiesz? Zwykła zaległa faktura jakich pewnie miliony w Polsce. Jak się spółka nie dopomina zapłaty to kontrahent się nie spieszy.

Freder napisał:
Ale czego nie rozumiesz? Zwykła zaległa faktura jakich pewnie miliony w Polsce. Jak się spółka nie dopomina zapłaty to kontrahent się nie spieszy.

To wytłumacz autorce i po problemie :ok:

"zwykła zaległa faktura" to pojmuje, ale
jeżeli nie było pieniędzy za faktury od prezesa na koncie spółki w 2020roku i nawet w 2021 nie było, dopiero prezes zapłacił w 2022roku, to kiedy dochodzi podziału i do wypłaty dywidendy udziałowcom od wpłat prezesa ?

yogi123 napisał:
To wytłumacz autorce i po problemie :ok:

Pisałem z zamysłem do autorki.

Zegarbije napisał:
"zwykła zaległa faktura" to pojmuje, ale
jeżeli nie było pieniędzy za faktury od prezesa na koncie spółki w 2020roku i nawet w 2021 nie było, dopiero prezes zapłacił w 2022roku, to kiedy dochodzi podziału i do wypłaty dywidendy udziałowcom od wpłat prezesa ?

Dywidendy nie wypłaca się "od wpłat" tylko od zysków spółki. Faktura jest rozliczana w miesiącu jej wystawienia. Termin faktycznej zapłaty nie ma znaczenia. Księgowo spółka te pieniądze uzyskała.

Powrót