Spółka z o.o. wykup udziałów

• Autor wątku Autor wątku predo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

predo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jest taka sytuacja: W spółce jest 3 wspólników: ja 50% udziałów i 2 wspólników po 25% udziałów. Nie możemy się dogadać i chcielibyśmy się rozejść ale bez rozwiązania spółki. Chciałbym wykupić ich udziały. Jak jest procedura i czy mogę być jedynym właścicielem w spółce z.o.o.? Czy z tego powodu muszę ją jakoś przekształcić?

Zasadniczo nie ma żadnej przeszkody, byś odkupił udizały od wspólników. Zaproponuj im cenę, sporządź umowę na piśmie, idźcie do notariusza poświadczyć podpisy i sprawa z głowy. Oczywiście wspólnicy muszą chcieć sprzedać udziały.

UMowa spółki może przewidywać pewne ograniczenia zbywalności udziałów lub ustanawiać np prawo pierwokupu - ale umowe spółki to Ty znasz lepiej ode mnie.

Dzięki.
A czy istnieje jakaś możliwość zmuszenia wspólnika do sprzedaży udziałów? Jeden ze wspólników sprzeda na pewno, a drugi mówi że napewno chce ale nie mogę dogadać się z nim żeby przyjechał, ciagle odwleka przyjazd(Oboje są obcokrajowcami). Mieliśmy działać na trochę innych zasadach niż pokazała codzienność. W tej chwili tylko ja prowadzę firmę, a wiadomo to wiąże się z poświęceniem swojego czasu i kasy.Jestem w kropce.

No nie, niestety do sprzedaży to nikogo zmusić nie można.

Istnieje możliwość wyłączenia wspólnika - 266 i następne ksh

Powrót