Spolszczenie programu i sprzedaż spolszczenia, a prawa autorskie?

• Autor wątku Autor wątku rzezbi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rzezbi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
O co chodzi:
jest pewien program XYZ w wersji angielskiej. Chcę go spolszczyć i sprzedawać to spolszczenie + kurs obsługi programu w języku polskim.

Jak technicznie to wygląda:
Zakładam, że użytkownik ma zainstalowany program XYZ u siebie na kompie. Ja tworzę mały programik, który użytkownik instaluje u siebie. Ten programik podczas instalacji podmieni pewne pliki oryginalnego programu XYZ i od tej pory będzie on już w wersji polskiej.

Czy to legalne?
Czy mogę sprzedawać taki programik spolszczający? Czy nie narażam się tym samym na łamanie prawa autorskiego lub jakiegoś innego? Czy muszę mieć zgodę od producenta programu XYZ?
Ewentualnie jak to obejść aby było to w pełni legalne i aby wszyscy byli zadowoleni.

rzezbi napisał:
... Czy to legalne?
... Czy muszę mieć zgodę od producenta programu XYZ?
...
Musisz mieć zgodę, to jest jedyne legalne rozwiązanie.

A gdybym sprzedawał poradnik jak spolszczyć? I dołączone do niego odpowiedni pliki?
Czy to nie przenosi wtedy odpowiedzialności na użytkownika? Chodzi mi tylko abym ja nie łamał prawa.

To zależy od szczegółów. Jeśli owe pliki stanowią opracowanie zawartości programu to też jest niezbędna zgoda na rozporządzanie.

To porównajmy to do telewizora: jeśli mam telewizor z menu po angielsku i będę sprzedawał usługę wgrywania polskiej wersji (sam sobie ją stworzę) to co wtedy? Łamię prawo?
Bo to na takiej zasadzie ma być: tłumaczenie menu, nazw przycisków z ang. na pol i podpowiedzi w dymkach po najechaniu myszką

Ostatnia edycja:
Powrót