Spór Kupujący - Sprzedający: Licytacja Allegro

• Autor wątku Autor wątku Heppek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heppek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem Sprzedającym, osobą prywatną.
Typ aukcji Allegro: Licytacja
Data sprzedaży:29.03.15
Przedmiotem jest:używany odtwarzacz CD - około 500 zł

Bardzo proszę o pomoc, radę. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i nie wiem co zrobić.
Ze względu na wymianę mojego sprzętu audio wystawiłem w serwisie Allegro mój odtwarzacz CD. W momencie sprzedaży CD był sprawny, z takim opisem go wystawiłem do sprzedaży. CD został zapakowany w oryginalne opakowanie i wysłany do Kupującego na wskazany adres. Na drugi dzień dostałem informację od Kupującego, że odtwarzacz nie czyta płyt nagrywanych typu CDR, CDRW ( w tym temacie się trochę nie znam ). Byłem zaskoczony bo odtwarzacz CD był eksploatowany do ostatniego dnia i nie było problemów. Kupujący mówi, że towar jest niezgodny z opisem, żąda zwrotu gotówki, straszy Kodeksem Cywilnym. Aby rozwiązać problem rozważałem zwrot gotówki. Nie mniej jednak obawiam się, czy odtwarzacz nie został uszkodzony. Kupujący potwierdził mailowo, że czyścił soczewkę napędu co się wiąże z rozkręceniem odtwarzacza i ingerencją w wewnątrz odtwarzacza.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zły dział. Nie jesteś konsumentem.

Czy w specyfikacji technicznej odtwarzacza jest podane, że odczytuje nagrywane płyty? [w tym temacie akurat siedzę bdb].

Jeśli jest/było podane, że odczytuje nagrywane płyty to masz obowiązek przyjąć reklamację i ją rozpatrzyć.

Czasami jest tak, że jak się nagrywa na płytach kiepskiej jakości (np. no name) to są problemy z odczytem w niektórych napędach. Wymęczona nagrywarka też nie nagrywa jak na początku.

W zasadzie to samodzielne rozkręcenie sprzętu i czyszczenie sprzętu może Cię zwolnić z obowiązku przyjmowania reklamacji.

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
W zasadzie to samodzielne rozkręcenie sprzętu i czyszczenie sprzętu może Cię zwolnić z obowiązku przyjmowania reklamacji.
Nie zwalnia...

Heppek napisał:
Kupujący potwierdził mailowo, że czyścił soczewkę napędu co się wiąże z rozkręceniem odtwarzacza i ingerencją w wewnątrz odtwarzacza.
Mógł to zrobić specjalną płytą.

Jakie masz pytanie?

Powrót