Spór o zwrot w sklepie Morele

• Autor wątku Autor wątku nestyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nestyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,

Dnia 04.10.2022 zakupiłem podzespoły komputerowe w popularnym Sklepie 'Morele'. Kilka dni później dokupiłem kolejne dwie rzeczy, też na fakturę.
Po odebraniu towaru i zabraniu się do złożenia komputera okazało się, że przedmioty są niekompletne i niezdatne do działania bez dodatkowego wkładu pieniężnego. Postarałem się zdobyć potrzebne mi rzeczy, ale zaraz po tym okazało się, że jeden komponent jest w ogóle niesprawny. Zadecydowałem, że chciałbym zwrócić wszystkie zakupione przeze mnie rzeczy, jednak otrzymałem informację od sklepu, że nie mają obowiązku zwrotu towaru na podstawie art. 38a z 2014 roku. Szybko udało mi się dojść do informacji o jego aktualizacji z 2021 roku i myślałem, że chcą spierać się o to czy nie został kupiony w celach zarobkowych na firmę (zajmuje się tworzeniem oprogramowania na iOS). Jednak pomimo mojego odniesienia do tych faktów sklep nie odpowiedział na nie i chciał zdjęć wszystkich elementów do zwrotu, wypakowanych, żeby zadecydować czy zwrócą mi ten towar czy nie, pisząc jakby to była ich łaska a nie prawne zobowiązanie.

Bardzo proszę o pomoc.

myślałem, że chcą spierać się o to czy nie został kupiony w celach zarobkowych na firmę (zajmuje się tworzeniem oprogramowania
No to o co im chodzi, jeśli nie o to, że kwestionują prawo do zwrotu? Szczególnie jak masz "odpowiednie" PKD - tam nie pisze na jaki system tworzysz oprogramowanie.

Postarałem się zdobyć potrzebne mi rzeczy, ale zaraz po tym okazało się, że jeden komponent jest w ogóle niesprawny.
Generalnie to nie ma nic do rzeczy w zakresie prawa zwrotu.

Powrót