Spór z uczelnią

• Autor wątku Autor wątku Sebber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, piszę aby się dopytać co do możliwości moich roszczeń względem uczelni.
Sytuacja wygląda następująco.
Ze względu na chorobę (depresja) nie uczestniczyłem w 4 ćwiczeniach z danego przedmiotu. Okazało się że można mieć jedynie 2 nieobecności, zatem napisałem podanie do kierownika zakładu wyjaśniając sytuację, przedstawiając zaświadczenie lekarskie. Decyzja profesora była negatywna. Po tej decyzji poprosiłem o regulamin, w którym jest zapis o możliwości posiadania jedynie dwóch nieobecności, natomiast regulamin studiów stanowi iż "Warunki zaliczenia przedmiotu ustala dana jednostka dydaktyczna, decyzja jest
przedstawiona studentom przynajmniej na 1 miesiąc przed rozpoczęciem danego roku
akademickiego za pośrednictwem strony internetowej dydaktycznej jednostki organizacyjnej Uczelni oraz w sylabusie (tj. w informatorze zawierającym program nauki
danego przedmiotu, wymagania i kryteria egzaminacyjne oraz przykładowe zadania).".
I tu jest problem, gdyż na żadnej stronie uczelni nie ma w jaki sposób zaliczyć zajęcia, a regulamin się znajduje jedynie w dzienniku zajęć. Przyznam iż podpisywalismy to, że się zapoznalismy z regulaminem, natomiast nie dostaliśmy kopii, był to nasz pierwszy dzień na uczelni, większość przedmiotów ma zasadę iż można mieć 2 nieusprawiedliwione, jak więcej to trzeba usprawiedliwić.
Czy na podstawie powyższego paragrafu regulaminu studiów mogę się ubiegać o możliwość zaliczenia zajęć? Dodam iż jestem jedną z lepszych osób na roku, studiuję z pasji i nie chcę powtarzać roku (Nie ma możliwości brania warunku)?

Powrót