Spór z ZUS i apelacja do Sądu Najwyższego a obrońca z urzędu

• Autor wątku Autor wątku Gold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

Gold

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Dzień dobry,
osoba z rodziny prowadzi spór z ZUS dotyczący ustalenia ustawodawstwa, mianowicie prowadziła DG w Polsce i jednocześnie pracowała na etacie na Słowacji. Spór z ZUS doszedł aż do Sądu Najwyższego i stąd pytanie odnośnie ubiegania się przez tę osobę o obrońcę z urzędu: czy taki wniosek (ze względu na trudną sytuację materialną) powinien by skierowany do Sądu Rejonowego wg miejsca zamieszkania tej osoby, czy do Sądu Najwyższego?

Owszem, składa się, jeśli pierwszą instancją był SO, a nie SR. W przypadku kwestii ustalenia właściwego ustawodawstwa pierwszą instancją jest właśnie SO, a ostatnią SN.

Gold napisał:
eśli pierwszą instancją był SO, a nie SR.
wówczas właściwy jest Sąd Apelacyjny a nie Najwyższy chyba, że masz na myśli skargę kasacyjną

Janusz.C.M. napisał:

Czas się podszkolić.

Agnieszka3M napisał:
wówczas właściwy jest Sąd Apelacyjny a nie Najwyższy chyba, że masz na myśli skargę kasacyjną

Czyli jeśli sprawa jest przegrana w SA (jest wyrok) i ta osoba może odwołać się do SN, to pismo o ustanowienie obrońcy z urzędu ma być skierowane do SA,zgadza się?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Regulamin forum:
[SIZE=-2]§24 Usunięciu lub modyfikacji mogą podlegać w szczególności posty:
...........- umieszczone "jeden pod drugim" przez tego samego nadawcę[/SIZE]
[SIZE=-2]Proszę o przestrzeganie regulaminu !
[/SIZE]

Gold napisał:
A najlepiej proponuję nie ośmieszać się niewiedzą.

Uprzejmie proszę wskaż taką sytuację, w której do SN, czyli Sądu Najwyższego wnosi się Apelację od wyroku;)
Może i ja się czegoś nowego dowiem? a nawet nauczę:D
Nie zapomnij przy tym wszystkim o podaniu podstawy prawnej, jestem bardzo ciekawy.

Gold napisał:
Oto pierwszy z brzegu przykład dotyczący identycznej sytuacji: https://zus.pox.pl/zus/oplacanie-skl...-uk-333-12.htm

Podstawa prawna: Wyrok SN - II UK 333/12

Niestety stwierdzam fakt, że się nie znasz na tym co piszesz. Tam jest opisany klasyczny przykład rozpoznania przez Sąd Najwyższy skargi kasacyjnej. W uzasadnieniu masz to dokładnie wytłumaczone co i jak i nawet z samej sentencji wyroku Sądu Najwyższego wynika, że jest to skarga kasacyjna, bo SN uchylił wyrok SA - Sądu Apelacyjnego i poprzedzający go wyrok SO - Sądu Okręgowego.

"po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 6 czerwca 2013 r., skargi kasacyjnej wnioskodawczyni od wyroku Sądu Apelacyjnego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych […] z dnia 3 kwietnia 2012 r.,"

A to:

Gold napisał:
Podstawa prawna: Wyrok SN - II UK 333/12

to nie jest podstawa prawna tylko sygnatura akt sprawy, pod którą Sąd Najwyższy zarejestrował sprawę.

Podstawa prawna tj. np. art. 398 kpc to jest podstawa prawna.

Hm, trudno nie zgodzić się z tym, że jeśli byłbym ekspertem w tej dziedzinie to nie pisałbym niepotrzebnie postu na forum, prawda? Jeśli ktoś jest ciekaw jak to wygląda to proponuję samemu poszukać, natomiast ja ponawiam pytanie, może dla niektórych jaśniej: wniosek o ustanowienie obrońcy z urzędu składa się do instancji, która wydała wyrok i od którego można odwołać się wyżej, czy właśnie do tej wyższej instancji?

Gold napisał:
Hm, trudno nie zgodzić się z tym, że jeśli byłbym ekspertem w tej dziedzinie to nie pisałbym niepotrzebnie postu na forum, prawda?

To w końcu jesteś tym "eskpertem", czy nie jesteś, bo każdego tutaj pouczasz o tym, że do Sądu Najwyższego wnosi się apelację, ale jakoś nie potrafisz tego udowodnić i jednocześnie podajesz "pierwsze z brzegu" złe przykłady na poparcie swojej tezy.

Gold napisał:
Jeśli ktoś jest ciekaw jak to wygląda to proponuję samemu poszukać

No własnie to Ty miałeś wykazać, że do Sądu Najwyższego wnosi się apelację, a nie kasację lub skargę kasacyjną, bo piszesz, że każdy kto Cię w tym temacie poucza jest w błędzie.

Gold napisał:
wniosek o ustanowienie obrońcy z urzędu składa się do instancji, która wydała wyrok i od którego można odwołać się wyżej, czy właśnie do tej wyższej instancji?

Składa się do Sądu, który wydał orzeczenie, które chcesz skarżyć. Musisz też złożyć oświadczenie majątkowe pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywego oświadczenia. Z oświadczenia tego powinno wynikać, że nie stać Cię na samodzielnie opłacenie obrońcy z wyboru bez uszczerbku dla Twojego budżetu.
Jeśli skłamiesz w oświadczeniu, żeby tylko uzyskać obrońcę z urzędu, a Sąd to zweryfikuje to może Ci cofnąć obrońcę z urzędu i obciążyć Cię kosztami.

aliex napisał:
To w końcu jesteś tym "eskpertem", czy nie jesteś, bo każdego tutaj pouczasz o tym, że do Sądu Najwyższego wnosi się apelację, ale jakoś nie potrafisz tego udowodnić i jednocześnie podajesz "pierwsze z brzegu" złe przykłady na poparcie swojej tezy.

No własnie to Ty miałeś wykazać, że do Sądu Najwyższego wnosi się apelację, a nie kasację lub skargę kasacyjną, bo piszesz, że każdy kto Cię w tym temacie poucza jest w błędzie.

Bo widziałem pismo z wyrokiem z SA tej osoby i na tej podstawie WIEM, co tam było napisane? Naprawdę ciężko było się domyślić. A co do udowadniania czegokolwiek - nie, ja zadałem pytanie na forum i czekałem na odpowiedź, to ty tutaj próbujesz szeryfować i narzucać użytkownikom co i kiedy mają robić czy udowadniać bo ty tak chcesz, a do tego bez związku z tematem zapytania.

aliex napisał:
Składa się do Sądu, który wydał orzeczenie, które chcesz skarżyć. Musisz też złożyć oświadczenie majątkowe pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywego oświadczenia. Z oświadczenia tego powinno wynikać, że nie stać Cię na samodzielnie opłacenie obrońcy z wyboru bez uszczerbku dla Twojego budżetu.
Jeśli skłamiesz w oświadczeniu, żeby tylko uzyskać obrońcę z urzędu, a Sąd to zweryfikuje to może Ci cofnąć obrońcę z urzędu i obciążyć Cię kosztami.

Dziękuję, wystarczyło tyle napisać i to w pierwszym twoim poście, a temat byłby do zamknięcia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót