Sporządzenie kserokopii akt - pokrzywdzony

• Autor wątku Autor wątku barteks2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barteks2

Stały bywalec
Odpowiedzi
802
Prokurator wydał postanowienie o umorzeniu dochodzenia. W ciągu 7 dni przysługuje prawo złożenia zażalenia.

Czy poszkodowany ma możliwość złożenia wniosku o sporządzenie kserokopii akt sprawy i czy wiąże się to z jakąś opłatą?

Ile należy czekać na rozpatrzenie takiego wniosku?

Można zrobić za zgodą prokuratora. Najlepiej zapytać prokuratora prowadzącego sprawę. Pójść i przejrzeć akta sprawy, napisać wniosek do prokuratora które karty akt sprawy mają być skopiowane . Prokurator to zatwierdza. Opłata 1 zł za stronę.
Jeśli chcesz złożyć zażalenie to składaj od razu (w terminie 7 dni ) i napisz tam że uzasadnienie dołączysz po wykonaniu ksero akt, wtedy prokurator powinien czekać jakiś okres czasu po wykonaniu ksero zanim wyśle zażalenie do rozpatrzenia. Nie jestem ekspertem ale tak to powinno zadziałać.

Dziękuję za odpowiedź. A czy zażalenie musi zawierać uzasadnienie, czy wystarczy wyrazić swoje niezadowolenie z wydanego postanowienia?

Wskazane jest aby przedstawić swoją rację uzasadniając ją.

OK, a czy pokrzywdzony może wyznaczyć pełnomocnika, który przejrzy akta i sporządzi sobie ewentualne notatki?

Może, przy czym musi to być osoba uprawniona do obrony według przepisów o ustroju adwokatury. Szczegóły dotyczące pełnomocnika znajdziesz w rozdziałach 8 i 9 k.p.k.

Czyli członek rodziny nie może być pełnomocnikiem?

Jeżeli nie jest osobą uprawnioną do obrony w myśl przepisów o ustroju adwokatury to nie może.

Prokurator bez problemów wyraził zgodę na przejrzenie i ksero akt mimo, że wiedział, iż będzie to służyć do napisania zażalenia na niego :)

a czego się ma obawiać skoro zrobił wszystko z prawem..:)? -a że tobie jego decyzja merytoryczna sie nie podobą...no cóż bywa... - oskarżeni też nie są zachwyceni jego (prokuratora) decyzjami..:PP

Oczywiście, że nie ma się czego bać, bo przecież jeśli nawet wyda błędną decyzję, to nie poniesie żadnych konsekwencji. Żyć, nie umierać...

Podczas przeglądania akt, mówię do niego, że zauważyłem, że zeznania świadków są sprzeczne w kluczowej dla sprawy kwestii. Nie jest to jakaś skomplikowana sprawa i można było to zauważyć już na pierwszy rzut oka. A on mi odpowiedział z rozbrajającą szczerością: "Tak? Nawet nie zauważyłem" :mad:

barteks2 napisał:
Prokurator bez problemów wyraził zgodę na przejrzenie i ksero akt mimo, że wiedział, iż będzie to służyć do napisania zażalenia na niego :)

Prokurator nie może odmówić pokrzywdzonemu wglądu do akt umorzonego postępowania.

Powrót